Odboráři: Tyto učitele nechceme

středa 11. října 2017 ·

Dvacet kantorů si podalo přihlášku do základní organizace odborového svazu na přibyslavské základní škole. Přijat nebyl ani jeden. Reportáž přináší MF DNES.


Na škole funguje základní odborová organizace. Ta má však pouhé čtyři členy. Ti vyjednávají podmínky pro celkových 68 zaměstnanců školského zařízení. Ovšem ne všichni jsou spokojeni s tím, jak v některých věcech odboráři postupují. V červnu si tudíž dvacet učitelů podalo přihlášku do základní organizace odborového svazu na přibyslavské škole.

„Žadatelé nesouhlasili s dosavadní činností odborové organizace, která zahrnovala i podávání podnětů inspektorátu práce či České školní inspekci, aniž by byla věc projednávána primárně interně,“ vzkazuje za nespokojené učitele Jana Kamarádová.

Nepřijatí učitelé se odvolali, jenže ani odvolání nic nezměnilo. Posuzovala ho totiž stejná základní organizace, jež přihlášky už jednou odmítla. „Je dost pochybné, když o odvolání rozhoduje stejný orgán, který předtím vydal stanovisko,“ kroutí hlavou ředitel školy Petr Adam.

Jádrem sporu mezi přibyslavskými kantory je několik podaných stížností a podnětů k inspektorátu práce a České školní inspekci. Ty během posledních let provedly na škole nejméně pět obsáhlých šetření. „S vedením školy odbory jednat nechtějí, dlouhé roky s ním nikterak nespolupracují, ale podávají stížnosti na inspekci práce a školní inspekci. Učitelkám se nedivím, že se jim takový postup nelíbí. A nelíbí se ani mně,“ podotýká Adam.

V pozadí celého sporu může být ale i komunální politika. Všichni zúčastnění totiž mohou mít i své „stranické“ zájmy. Jana Kamarádová je manželkou starosty Martina Kamaráda, který je výrazným členem ODS. Ve stejné straně je – a v posledních komunálních volbách za ni kandidoval – i ředitel školy Adam. Předsedkyně základní odborové organizace na škole Zdena Neumannová je zase sympatizantkou KSČM, za niž zasedá v městském zastupitelstvu.

Celý text naleznete zde
O kauze informoval také Český rozhlas

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
11. října 2017 v 10:21  

No, nevím, brání něco těm 20 založit vlastní odborovou organizaci (která by nějaký čas působila mimo ČMKOS)? Z dálky to teda vypadá spíš tak, že vedení chce umlčet nepohodlné, než že by se 20 lidí najednou rozhodlo hájit svá zaměstnanecká práva...

Pořádná zpráva by teda mohla říct něco k těm podnětům na inspekci práce, ale to bych při nízké úrovni našich žurnálistů - kterou tu potkáváme téměř denně - čekal moc...


PS: Docela by mne zajímalo, proč je příspěvek označen štítkem "Názory" a proč je u něj logo školských odborů. Je to zpráva z Mladé Fronty/Rozhlasu, školské odbory se - aspoň v úryvku - k ničemu nevyjadřují.

mirek vaněk řekl(a)...
11. října 2017 v 11:19  

Souhlasím. Proč nezaložili vlastní odborovou organizaci na škole. Klidně jich tam může být víc.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. října 2017 v 12:50  

A není to divné? Mít dvě odborové organizace? Měl jsem za to, že kdybych chtěl vstoupit do odborů, tam mne snad i vzít musí - nevím, ještě jsem nežádal. A ono ne.

Jiri Janecek řekl(a)...
11. října 2017 v 12:59  

No, trochu asi je... Ale stejně tak je divné, když chce do organizace s 6 členy vstoupit manželka starosty spolu s dvaceti kolegy.

RP řekl(a)...
11. října 2017 v 15:49  

Zbytečně strávený čas čtením této nezprávy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.