Markéta Krčmářová: Improvizace versus byrokracie. (Prosím, nechci být úředník, chci učit kreativně!)

středa 11. října 2017 ·

Vyplnit třídní knihu, napsat plán garanta, vyplnit statistiku, doplnit hodnocení IVP apod., papírově – elektronické činnosti zná každý učitel jakéhokoli stupně škol. Tyto činnosti zabírají zhruba 25 % pracovního času kantora. Ztrácíme tím svou energii, elán a nápaditost, nezbývá nám času na práci s dětmi.

Markéta Krčmářová (archiv autorky)

Musím konstatovat, že u sebe pozoruji jasnou schizofrenii dovedností. Ve vyučovací jednotce musím být flexibilní, kreativní, ale vyplňování dotazníků, statistik mi tyto kompetence nerozvíjí. Posuďte sami, že pružnost a pohotovost je u učitele bezprostředně žádoucí.

Jedna moje hodina slohu je toho dokladem ( a nejen jedna). Za cíl jsem si zvolila v sedmé třídě převyprávění textu z učebnice. Po motivaci a sdělení struktury hodiny jsme začali číst text. Text hovořil o Enšpíglovi a jeho veselé příhodě – jak vyzrát nad zloději. Jakmile jsme došli k  části, že si unavený Enšpígl vlezl do úlu, začaly se množit dotazy typu – jak se tam vešel apod.

A v tu chvíli jsme začali s následujícím: vy dva běžte k počítačům vzadu a vyhledejte rozměry úlů, pokud možno ve středověku. Jiní dva se pokoušeli zjistit, jak byl Enšpígl veliký. Zbytek se rozdělil do dvojic, dostali měřítka a zkoušeli se navzájem změřit, jak se člověk dokáže schoulit.

Získané informace jsme použili k následujícím závěrům. Enšpígl byl menšího vzrůstu, úly byly prostornější, ale je velmi málo pravděpodobné, že by byl nějaký úl prázdný, a tedy by do něho mohl Enšpígl vlézt. Text jsme nepřevyprávěli, ale získali jsme informace, spolupracovali jsme a dokázali jsme představit své poznatky ostatním – kompetence v ŠVP jsme naplnili.

Přiznám se, že takhle jsem si tu hodinu nenaplánovala. S průběhem i výsledky jsem byla spokojena, ale tabulka v Excelu by mi to takhle nedovolila.

Prosím, nechci být úředník, chci učit kreativně!!! Nevymýšlejte více byrokracie.!!!

2 komentářů:

Tlumočník řekl(a)...
11. října 2017 v 12:47  

Ta paní musí vyplňovat v Excelu tabulku o tom, co učila ve slohu?

Unknown řekl(a)...
11. října 2017 v 20:55  

Zcela paní učitelce rozumím, vím co žije a o čem mluví. A dávám jí ze své zkušenosti za pravdu. Ikdyž jsem typ tabulkový a možná dotazníkový, jsem také tvořivý, vědychtivý a sociální. Kompetence potřebují ve škole prostor a čas, který MŠMT zapomělo v RVP a požadované administrativě zohlednit.

Jaká přesvědčivá zpráva by tady měla zaznít, aby to někoho probudilo !!

Učitelé nemají vhodně dimenzovaný čas na svou práci. Podle toho vypadá jejich únava a určitě i jejich práce, do které jsou teď přifouknuty administartivní a interakční povinnosti s inkluzí.

Je tu někdo, kdo učitelům a dětem může pomoci?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.