Itálie chce bojovat proti fake news, zavádí do škol nový předmět

pátek 20. října 2017 ·

Italská vláda zavádí do škol předmět, v němž se budou studenti učit, jak rozeznat fake news a konspirační teorie na sociálních sítích. Jedním z důvodů je, že některé politické strany využívají smyšlených zpráv ve svůj prospěch. Do projektu se zapojily přední digitální společnosti včetně Facebooku. Informuje iDNES.cz.


Laura Boldrini (twitter.com)
Předsedkyně poslanecké sněmovny Laura Boldriniová, která je průkopnicí nových učebních osnov, uvedla, že internet nesmí být odstrkován do pozadí. Vláda podle ní musí učit další generaci nových italských voličů, jak se falešných zprávám a konspiračním teoriím, které v nich mají vyvolat strach, bránit. Zároveň oznámila, že do projektu se zapojí i Google a Facebook, což jsou místa na internetu, kde mnoho mladých Italů tráví svůj volný čas.

Středoškolští studenti se během hodin naučí rozlišovat parodické URL adresy, nebo budou vyzváni, aby oslovili odborníky, kteří jim s ověření zpráv pomohou. Pak článek přepíšou tak, aby odpovídal skutečnosti.

Program se rovněž snaží mezi studenty najít i potenciální lovce fake news, kteří by si založili vlastní blog nebo profil na sociální síti, kde by na falešné zprávy upozorňovali a ukazovali dalším, jak je odhalit.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
20. října 2017 v 12:37  

Co to proboha je "parodická URL adresa"?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. října 2017 v 13:08  

Uvádění na pravou míru:

"Na sovětsko-čínských hranicích napadla skupina čínských tanků sovětský, klidně orající traktor. Tento palbu opětoval, a po zničení všech tanků odletěl zpět na základnu.

Unknown řekl(a)...
20. října 2017 v 14:54  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.