Chce EU zakázat písmeno „Ř“? Dezinformacím na internetu neujdou ani děti

pátek 20. října 2017 ·

„Sebevětší blábol začne být nebezpečný ve chvíli, kdy mu uvěří dostatečný počet lidí. Pokud bude veřejný prostor dlouho zaplavován nesmysly, stane se realitou,“ říká odborník na dezinformace Petr Nutil. Sám je zakladatelem webu manipulatori.cz, který falešné zprávy vyvrací. Reportáž z konference (Ne)bezpečí na síti přináší iDNES.cz.


Petr Nutil (twitter.com)
Filtr zpráv na sociálních sítích neexistuje. „Záleží na tom, jaké lidi máte kolem sebe, co „lajkujete“, co čtete. Sociální sítě fungují na algoritmech a servírují vám podle toho i obsah,“ uvedl Nutil. Jako příklad uvedl zprávu o tom, že chce Evropská unie zakázat písmeno „Ř“. Ukázalo se, že šlo pouze o vtip.

Nutil radí ověřovat zprávy z více zdrojů ve vyhledávači nebo se podívat na to, z jakého zdroje zpráva pochází. K tomu může pomoct seznam dezinformačních webů. Problém je, že mediálně negramotní uživatelé se nechají informacemi ovlivnit víc než ti, kteří umí kriticky přemýšlet. Důležitá je proto důkladná příprava v mediální gramotnosti, a to už na školách.

Závislost na internetu, kyberšikana, dezinformace. Těmto rizikům jsou vystaveny všechny děti, které používají internet. Je proto důležité, aby se mediálně vzdělávaly. Promluvili o tom odborníci na konferenci (Ne)bezpečí na síti, kterou ve středu pořádala iniciativa Jeden svět na školách v Centru současného umění DOX.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.