Babišova „hrozba Klausem“: Hledám experta na školství. Značka: Rychle

pondělí 30. října 2017 ·

„Potřebujeme zrychlit, potřebujeme rychle vládu. Měli bychom zkusit postavit vládu do Vánoc. Potřebujeme, aby lidé viděli, že skončily volby, že se nebudeme hádat a že budeme spolupracovat. Proto říkám, že přijdu s návrhem menšinové vlády. Hledám experta na průmysl a obchod, školství a obranu,“ píše Andrej Babiš na svém profilu na Facebooku.

Andrej Babiš (facebook.com)

Server E15.cz připomíná: „Předseda hnutí ANO přitom již o víkendu naznačil, že odborníci by mohli pocházet i z ostatních parlamentních stran. V neděli v televizi Prima Babiš uvedl, že například Václav Klaus mladší (ODS) je expertem na školství, na obranu pak Jana Černochová (ODS) nebo současný předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Později však dodal, že tato jména použil jako příklad.

„Žádnou nabídku jsem nedostal, slyšel jsem jen to, co řekl Andrej Babiš v televizi. Takové ocenění mých schopností mě těší, nicméně vždy jsem se jako člen sociální demokracie řídil rozhodnutími své strany a bude tomu tak i nadále," řekl Hamáček E15. Dodal, že angažmá v Babišově vládě vylučuje s tím, že ČSSD bude v opozici.“

Zatím se zdá velmi nepravděpodobné, že by se Babišovi mohlo povést přetáhnout do vlády některé „experty“ ze stran, které opakovaně prohlašují, že chtějí přejít do opozice. Nepochybně je to ale ze strany vítěze voleb chytrý tlak hned v několika rovinách.

Ukazuje, že mu nejde o jednobarevnou vládu, absolutní moc, nýbrž o rychlé sestavení funkční vlády z odborníků bez ohledu na „stranický dres“. Nadále mu prostě jde o řízení státu jako firmy. Neideologický pragmatismus. Před veřejností se nadále prezentuje jako ten, kdo nejede ve vyjetých kolejích klasických mocichtivých zkorumpovaných politických stran.

Ve druhém plánu může jeho spekulace o stranických expertech také eskalovat neshody v politických stranách, z nichž ty mezi Petrem Fialou a Václavem Klausem mladším nejsou žádným tajemstvím. Rozkol v opozičních stranách by pak menšinové vládě mohl přinést podporu „přeběhlíků“.

A také dává najevo, že se prostě bez ostatních politických stran obejde. A že ty budou marně čekat na další kolo vyjednávání a nějakou velkorysou nabídku ministerských postů, kterou by nedokázaly odmítnout a jejíž přijetí by naopak dokázaly zdůvodnit před svými voliči.

A co to znamená pro školství? Zatím nic konkrétního. Spekulace o Václavu Klausovi mladším učitelskou veřejnost ostře rozděluje: Pro část učitelů je Klaus jako ministr školství představou katastrofickou, pro jiné naopak příslibem nápravy předchozích nepovedených „experimentů“. I to může být ze strany Babiše promyšlený tah: „Hrozba Klausem“ může k rozhodnutí ucházet se o post ministra pohnout nějakého „umírněnějšího experta“.

Každopádně se školství alespoň zatím drží na výsluní politického vyjednávání a má zdánlivě stejnou váhu jako resorty průmyslu a obrany. Bude zajímavé sledovat, jak dlouho to vydrží.

Citovaný text na E15.cz naleznete zde
Profil Andreje Babiše na Facebooku naleznete zde

Michal Komárek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.