Učitelé si zaslouží plat 40 tisíc, zatím dostávali jen sliby, říká Štech

úterý 5. září 2017 ·

Nový školní rok zahájili učitelé demonstrací za vyšší platy. Když jim vláda nepřidá slíbených 15 procent, chtějí jít do stávky. To by bylo poprvé od roku 2003. Ministr školství Stanislav Štech v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že je přesvědčený, že kantoři přidáno nakonec dostanou. V pondělí večer se však na tom koalice zatím neshodla.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:


Stanislav Štech (mšmt.cz)
Dostanou tedy přidáno?


Jsem přesvědčen, že ano. Otázka je, o kolik. Učitelé by měli dostat citelně víc než ostatní.


Vaše ministerstvo chce učitelské platy na úrovni 130 procent platu průměrného. To není nové číslo, mluví se o něm už léta.


První pokus byl už v době, kdy byla ministryní školství Petra Buzková, bohužel pak výše učitelského platu stagnovala, pohybuje se dlouhodobě kolem 107 procent průměrného platu. Horší je, že nedosahuje ani 60 procent průměrného platu jiných vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců. Je třeba říci, že za této vlády a za ministryně Valachové se od roku 2015 zvýšily platy pedagogických pracovníků o 14,5 procenta, jedná se o jedno z největších navýšení v historii, ale stále nedostatečné.


Jenže rostly i platy jinde ve veřejné sféře. Přiblížili se učitelé zmíněným 130 procentům?


Ne, a v tom je problém. Když přidáte všem deset procent a učitelům jedenáct, nikam se nedostanete. Když se přidává všem, tak té kategorii, o které tvrdíte, že je takto zoufale podfinancována, musíte dát přiměřeně víc.


Do jaké míry ovlivňují platy kvalitu učitelské práce? Už jsem slyšela i ze strany učitelů názor, že za tak málo peněz toho od nich moc chtít nemůžeme.


To je trochu vyostřený výrok. U profesí, jako je učitelská, nehrají roli jen peníze. Když má učitel před sebou třídu plnou dětí, cítí odpovědnost za jejich osud, cítí závazek. Nelze na to spoléhat ve chvíli, kdy úroveň jejich materiálního zajištění klesne pod určitou hranici. Pak už například nebude cítit apel, aby kreativně a jinak přistoupil k výuce Pythagorovy věty, protože napoprvé ji pochopilo ve třídě jen 20 procent žáků.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
5. září 2017 v 21:05  

Že jsem těch 14,5% za poslední 4 roky ve své výplatě nějak nezaregistrovala! Myslím, že se ostatním za tu dobu plat navýšil nejmíň o 15-20%.
Můj synovec je jen vyučen a pracuje jako údržbář v teplárně a já v posledním stupni naší tarifní tabulky za ním pouze pokulhávám, neustále mu koukám jen na záda.
O čem nás to tady pořád chce někdo přesvědčovat?
A pánů doleželů a jim podobných už tu mám také dost.
Od roku 1988 vykonávám kromě učitelování ve školách další vedlejšáky, abych si nepřipadala jako socka. Na dovolené jsem byla naposledy v roce 2000.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.