Učitelé dostanou od vojáků nový manuál, bude méně militaristický. Branná výchova se zatím nechystá

neděle 10. září 2017 ·

Vojáci hledají způsob, jak dětem přiblížit témata obrany státu. Po kritice upravili příručky pro učitele, aby byly méně militaristické a zdůrazňovaly především politické a diplomatické řešení konfliktů. Školy mají o armádní vzdělávací program zájem, návrat branné výchovy se ale zatím nechystá. Informuje server Aktuálně.cz.



Žáci se o armádě a obraně státu dozvídají pomocí programu Příprava občanů k obraně státu (POKOS). Původní manuál pro pedagogy z roku 2014 doplnilo ministerstvo obrany a Armáda ČR o připomínky škol. "Doplnili jsme informace, které tam nebyly a požádaly nás o ně školy a učitelé. Popisujeme, co mají na školách učit, ne jak. To má na starost ministerstvo školství," řekl šéf programu Ivan Gerhát. Nová příručka by měla jít do tisku za několik dní a následně bude distribuována do škol.


Armádní program POKOS přináší do škol výukové bloky, při kterých se žáci a studenti základních a středních škol seznamují s činností armády a dozvídají se, co je to Severoatlantická aliance (NATO). Kromě toho jsou součástí programu i ukázky techniky, výzbroje a výstroje vojáků, první pomoc, cvičení nebo výuka sebeobrany.


Jedním z kritiků POKOS je i mluvčí společnosti EDUin Bohumil Kartous. "Smysl by měl program, který není poplatný nesmyslnému resortismu, ale který by nabízel školám přípravu na výjimečné situace s bezpečnostním rizikem. Současní žáci základních a středních škol v ČR pravděpodobně nezažijí konvenční válečný konflikt či teroristický útok, čemuž se věnuje řada programů frekventovaně využívaných školami," vysvětlil Kartous. Dětem prý mnohem více hrozí požár, povodně nebo pouliční rvačka.


Podle většiny lidí, kteří se brannou výchovou a přípravou dětí na krizové situace zabývají, by měl být sestaven jednotný koncept, na kterém by spolupracovala ministerstva obrany, vnitra a školství.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
10. září 2017 v 10:21  

Zbytečné plýtvání hodinovými dotacemi. Nejlepší průpravou na krizové situace by bylo tak trojnásobné navýšení hodin tělocviku, v kompenzaci za vysedávání u počítače. Řekli byste, že v 39. nebo v 68. byl národ nepřipraven? S povinnou vojenskou službou pro všechny, brannou výchovou, šaškováním v maskách na dvorku apod? Tzv branná výchova slouží jen k zasévání strachu.

Unknown řekl(a)...
10. září 2017 v 10:32  

branná výchova jest bohužel ve 21. století nutná,měla by být v 8+9 roč zš a ve 2+3 roč sš,včetně měsíčního armádního soustředění,keré by se považovalo za povinnou dvouměsíční zvs,mělo by se vždy jednat o dvě hodiny týdně: hodinu teorie v učebně a hodinu praxe v tělocvičně či na školní opičí dráze,tím by se i nahradila třetí hodina tv,stejně tak jest potřeba začít učit kvalitně tělocvik,a ne jim hodit balon a hrajte,hodina by měla být zaměřena na gymnastiku a prostná a druhá hodina na tělovědu životního stylu typu východních cvičení,do balonu ať si čutal po škole na hřišti.....pak se snad konečně podaří ze 2000 uchazečů vybrat v případě potřeby do armády alespoň těch 200

Unknown řekl(a)...
10. září 2017 v 10:38  

není maska jako maska,umět nasadit kyslíkovou masku je dnes potřebné,stejně tak umět sebou automaticky prásknout na zem kdýž uslyším střelbu a bystře se doplížit za nejbližší betonový květináč a ne stát a čumět nebo si dělat selfíčko se zezadu jedoucím ma mě náklaďákem

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. září 2017 v 11:05  

Navrhujete-li brannou výchovu, řekněte také na úkor čeho. Zavádění nových předmětů je cesta do pekla.

Unknown řekl(a)...
10. září 2017 v 13:14  

vyrušit všechny pidloviny typu sexuální,půjčková,ke zdraví,občanská výchova ,apod. snížit počet hodin cizího jazyka,tady se dá výrazně ušetřit,sloučit hv+vv v jeden předmět uměnovědu,zvýšit počet hodin dějepisu,ubrat hodinu matiky ve vyšších ročnících a místo toho fyziku či chemii

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. září 2017 v 14:25  

A ještě udělat dotisk skript generála Matičky.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. září 2017 v 14:31  

Když z té branné výchovy odebereme zdravovědu/první pomoc (už máme výchovu ke zdraví a přírodopis 8) a sebeobranu (máme TV), tak toho zbyde jen trochu do občanky.

Unknown řekl(a)...
10. září 2017 v 15:04  

jistě,z branné výchovy z roku 1981 ale jsme v roce 2017

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.