Zahraniční aktuality ČŠI: Jak v Německu řeší nedostatek učitelů. Kolik žáků v zemích OECD se setkává se šikanou a další informace

neděle 10. září 2017 ·

Nabídka postavení státního zaměstnance, zaměstnávání neškolených pedagogů, získávání zaměstnanců firem – spolkové země v Německu hledají různé způsoby, jak řešit nedostatek učitelů. Informace přináší ČŠI ve svém Přehledu informací a zajímavostí ze zahraničí.



Neočekávaný nárůst počtu žáků ve většině spolkových zemí má za následek nedostatek pedagogů. Situace na školách v některých částech Německa se v posledním období podstatně zhoršila, optimistické nejsou ani odhady vývoje v nadcházejících letech, počínají právě zahajovaným školním rokem. Vzdělávání pedagoga trvá v Německu 7 let. Je tedy příliš pozdě na to snažit se vyřešit vzniklé manko zvýšeným náborem zájemců o pedagogické vzdělání. Paradoxně je dnešní stav naprosto opačný než situace v 80. letech, kdy byl učitelů ohromný přebytek. Převažuje názor, že dnešní situace je důsledkem nepřesných a pozdních předpovědí vývoje pracovního trhu, spolu s ignorováním předpovědi studie nadace Bertelsmann, která na toto nebezpečí upozorňovala. Některé spolkové země řeší situaci po svém – mj. Hamburg k vysokým platům nabízí učitelům ještě status státního zaměstnance, Sasko zaměstnává i neškolené pedagogy, Dolní Sasko mobilizuje penzionované učitele, ministryně školství Severního Porýní-Westfálska vyčlenila prostředky k tomu, aby podniky uvolnily své pracovníky pro výuku odborných předmětů na středních školách.


Celý přehled je ke stažení zde

2 komentářů:

BP řekl(a)...
10. září 2017 v 10:16  

Nás to také čeká.

Unknown řekl(a)...
11. září 2017 v 7:14  

je super že česká čši ještě stíhá sledovat dění v nsr,jinak tam nemají nedostatek učitelů ale nadbytek žáků,několik milionu imigrantů na které nebyli připraveni,takže jim chybí učitelé ovládající angličtinu,francouzštinu,arabštinu a učitelé technických předmětů aby ty imigranty mohli pustit do fabrik,pasáka koz nelze jen tak mýrnyxtýrnyx postavit k pásu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.