U počítače vysedávají už pětileté děti, mají pak křivá záda. Problém je v rodičích, říká psycholog

pondělí 4. září 2017 ·

Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu děti stráví u počítače či s mobilem v ruce průměrně dvě hodiny denně, přičemž tato doba s věkem roste. Zatímco pětileté děti věnují pozornost elektronickým zařízením hodinu a půl za den, sedmnáctiletí často přesáhnou hranici 4,5 hodiny denně. I kvůli vysedávání u počítače a nedostatku pohybu pak s věkem přibývají zdravotní problémy. 42 procent dětí podle průzkumu trpí zakřivením páteře, předsunutou hlavou, kulatými zády či zvýšeným bederním prohnutím. Informuje server Aktuálně.cz.



Jan Kulhánek (psychoterapie-andel.cz)
Odborníci se shodují, že dlouhé vysedávání s mobilem či u počítače není vhodné, a děti by se proto měly naučit s technologiemi efektivně pracovat už od útlého věku. "Činnosti by se měly vyvažovat. Když už děti hrají počítačové hry, tak by si měly jít potom alespoň zaběhat. Je důležité naučit děti využívat technologie k jejich prospěchu tak, aby jim spíše sloužily, než je ovládaly," říká psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl.


Nadužívání technologií může kromě zdravotních problémů vést i k závislosti, která negativně ovlivňuje dětské kognitivní či sociální schopnosti. "Zejména v raném věku mohou děti získat falešnou představu o světě. Děti by měly poznávat a dělat mnohem více činností než se jen dotýkat displeje. Pouhá zkušenost s počítačem je levná," uvedl psychoterapeut Jan Šikl.


V poslední době se také ukázalo, že děti mají problémy udržet pozornost při poslouchání mluveného slova. "Místo aby rodiče svým dětem předčítali pohádky, vloží jim do ruky tablet," řekla dětská neuroložka Alena Dernerová. Jenomže tím své děti poškodí. Řečové centrum v mozku, které má sluchové vjemy z okolí zpracovávat, totiž dětem postupně zakrní.


Rodiče by měli mít přehled o aktivitách svých dětí, aby tablet nebyl jediným zdrojem podnětů či sociálních vazeb v jejich životě. "Nové technologie jsou nástrojem i pomůckou, ale také zdrojem závislosti či osamocení. Záleží, jak se k této skutečnost postaví ne děti, ale jejich rodiče," dodal Kulhánek.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.