Zákaz hidžábu v české škole? Je to proti zákonu, tvrdí advokátka studentky

pondělí 4. září 2017 ·

Už za necelé tři týdny se octne na stole Městského soudu v Praze případ somálské dívky, která odešla z pražské Střední zdravotnické školy. Podle ní za odchodem stál zákaz nošení hidžábu. Právní zástupkyně dívky tvrdí, že otázku náboženských symbolů ve škole by měl ošetřovat zákon. Rozhovor s Radkou Korbelovou Dohnalovou přináší server lidovky.cz.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:


Radka Korbelová Dohnalová (linkedin.com)
Z jakého důvodu podle vás není rozhodnutí soudu správné?


Soud prvého stupně se zcela vyhnul otázce, zda v České republice může škola studentovi zakázat nošení malého šátku případně jiného náboženského symbolu – křížku, jarmulky nebo něčeho podobného, který je nošen v souladu s vírou studenta a nebrání komunikaci ani výuce.


Považujete tuto otázku za tak zásadní?


Jde o otázku, která byla v diskurzu i v ostatních evropských zemích a kromě Francie v podstatě všechny evropské země došly k závěru, že není ani v rámci sekulárního pojetí školství namístě nošení hidžábu dívkám ve škole zakazovat – včetně Anglie nebo nám právně příbuzného Německa, kde to umožňují i učitelkám. Tato otázka by i u nás měla být v případě sporu posouzena soudy vyšších instancí.


Proč?


Bez ohledu na to, zda nám přijde zákaz malého šátku či jiného náboženského symbolu u studentů vhodný, či nikoliv, musí tak v rámci našeho právního řádu učinit zákon, kterážto podmínka splněna není. Podle mého názoru je tak nepochybné, že škola nepostupovala v souladu se zákonem, Listinou základních práv a svobod ani mezinárodními dohodami.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.