V pondělí začne nový školní rok. Na základních školách bude přibližně 922 900 dětí, na středních 395 000

neděle 3. září 2017 ·

V pondělí skončí letní prázdniny a do škol se vrátí děti. Do lavic usedne zřejmě méně prvňáků než v předchozích letech. Ministerstvo jich očekává asi 108.000, což je podobně jako v letech 2012 a 2013. Po letech se zřejmě naopak zastaví úbytek středoškoláků. Do prvních ročníků by jich mělo nastoupit zhruba 102.400, což je přibližně o 1500 žáků více než loni. Nový školní rok s sebou přinese některé nové úpravy stávajících předpisů. Jeho začátek poznamená také tlak odborářů na růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků ve školství. Informuje ČTK.



Celkový počet žáků základních škol se podle odhadů ministerstva školství zvýší o 16.700 na přibližně 922.900. Do škol přijde i zhruba 24.000 dětí, které loni dostaly odklad školní docházky, a také přibližně 700 pětiletých dětí, které začnou do školy chodit dříve. Odhad počtu šestiletých dětí, které zatím do školy nepůjdou, je podle ministerstva ještě velmi nepřesný. Zápisy do prvních tříd se totiž letos přesunuly z lednového a únorového termínu na duben, od čehož si resort sliboval právě snížení počtu odkladů. Podle úřadu by se v nadcházejícím roce mohl týkat asi 22.000 dětí. Přesné údaje bude resort znát až po vyhodnocení sběru dat během podzimu.


Počet přijatých na střední školy by mohl být druhým rokem poměrně stabilní. Na střední školy nastoupí zřejmě zhruba 102.400 žáků, což je přibližně o 1500 dětí více než loni. V denní formě (bez nástavbového a zkráceného studia) se jich bude vzdělávat celkem asi 395.000, což je ale stále o zhruba 118.500 žáků méně, než bylo před deseti lety. Na gymnáziích jich bude přibližně 130.300, z toho na víceletých 81.800.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
3. září 2017 v 12:58  

Kéž bych dostal korunu pokaždé, kdy se dočtu, že školní rok začíná 4. září…

Unknown řekl(a)...
3. září 2017 v 16:52  

Státní služba představuje veřejnoprávní služební poměr mezi státem a vybraným úředníkem, který musí plnit zákonem vymezené povinnosti určené pouze pro jeho postavení ve státní službě a je odpovědný za výkon státní služby. Na druhou stranu stát poskytuje úředníkovi určitá práva, která jsou specifická výhradně pro postavení státního úředníka. Je upravena v zákoně č. 234/2014 Sb., o státní službě.
O přijetí žadatele zvoleného na základě výběrového řízení do služebního poměru vydá služební orgán rozhodnutí o přijetí, nebo o zařazení na služební místo, pokud úspěšný žadatel už je státním zaměstnancem. Na přijetí do služebního poměru, zařazení na služební místo a na jmenování na služební místo představeného není nárok.

Unknown řekl(a)...
3. září 2017 v 16:55  

Hlavní povinností státního zaměstnance je úspěšné složení úřednické zkoušky. Jde o nezbytný předpoklad pro přijetí do služebního poměru na dobu neurčitou.
státní zaměstnanec je povinen prohlubovat své vzdělání. Prohlubováním se míní
-vstupní vzdělávání
-průběžné vzdělávání
-vzdělávání představených
-jazykové vzdělávání

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.