Romové zůstávají nejslabší skupinou, mladí se podle Unie dál propadají

úterý 5. září 2017 ·

Situace Romů se přes velké prostředky z unijních fondů, které jim mají pomoci, zlepšuje jen pomalu. Někdy to vypadá, jako by jejich špatná situace byla záležitostí pouze střední a východní Evropy, jde však o problém celé Evropské unie. Vyplývá to ze zprávy, kterou tento týden vydala Evropská komise. V Bruselu ji představil místopředseda komise Frans Timmermans a eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová. Informuje MF DNES.



Věra Jourová (twitter.com)
Romové zůstávají podle výroční zprávy Komise stále sociálně nejslabší a často diskriminovanou národnostní skupinou v Evropské unii, a to napříč celým kontinentem. Osmdesát procent Romů z asi šesti až osmi milionů, kteří žijí v zemích Unie, je ohroženo chudobou a situace se zlepšuje jen pomalu.


„Pokud máme odstranit předsudky, segregaci a diskriminaci, jimž Romové i dnes čelí, musí členské státy urychlit své úsilí o zlepšení integrace Romů,“ říká místopředseda komise Timmermans. Cesta k tomu má podle Evropské komise, která se v tom shoduje jak s odborníky, tak s politiky unijních zemí, vést především přes vzdělání a pracovní uplatnění. A to především nejmladší generace Romů. „Romské děti by měly mít naprosto stejný přístup ke vzdělávání jako ostatní,“ říká Jourová, do jejíž kompetence otázka Romů spadá. „Vzdělání je klíčem k lepšímu začlenění do společnosti, branou k pracovním příležitostem a k lepšímu životu pro všechny,“ dodává Jourová.


V rozhovoru pro MF DNES k tomu říká, že v České republice nastal v minulém roce i díky inkluzivnímu vzdělávání a povinnému poslednímu ročníku mateřských škol určitý kladný posun. Ale až čísla z počátku nového školního roku ukážou, k jak velké změně to v praxi vedlo. Česká republika, podobně jako Maďarsko a Slovensko, čelí kritice kvůli tomu, že velká část Romů byla posílána do praktických škol, dříve označovaných jako zvláštní, které neposkytují plné základní vzdělání. „Uvidíme podle dat, která sesbíráme v listopadu, zda došlo k zásadní změně,“ uvedla Jourová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. září 2017 v 11:05  

A nechtělo by to pro ČR omluvu ?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. září 2017 v 13:11  

Oni mají problémy všude (a to není paušalizace, to říká ta zpráva). Není to divný?

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. září 2017 v 14:23  

Myslím, že stěžejní myšlenky padly v pořadu 168 tento týden, kde byl pořad o mladých Romech na středních školách.
Všichni se shodli na tom, že největším pomocníkem je PÍLE.
Jak prosté. Tu ovšem nekoupíš, nedostaneš z EU, dokonce ani neukradneš.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.