Přibývá úrazů, které se dětem stanou ve škole

sobota 23. září 2017 ·

Každoročně ČŠI eviduje desítky tisíc úrazů, které se dětem ve škole přihodí. Za uplynulý školní rok (2016/2017) zatím obdržela 42 577 záznamů o úrazu. Číslo ještě není konečné, poslední záznamy chodí i během září nového školního roku. I tak je znát nárůst (zhruba dvě procenta) počtu úrazů proti předešlému školnímu roku. Rostoucí trend je bohužel patrný už několik let – například ve školním roce 2015/2016 bylo hlášeno 41 648 úrazů, ve školním roce 2014/2015 pak 38 710 úrazů, jeden z nich byl dokonce smrtelný. Informuje deník Právo.


Nejčastěji se děti zraní při tělesné výchově a školních sportech (zhruba každý třetí úraz), ale i o přestávkách (zhruba pětina ze všech úrazů). Dominují zlomeniny – většinou horních končetin, výjimkou nejsou ani úrazy hlavy (otřes mozku).

Odborníci odhadují, že za nárůstem počtu úrazů může stát jak skutečně vzrůstající úrazovost ve školách související se snižujícími se pohybovými dovednostmi dnešních dětí a žáků s rostoucí tendencí k jejich rizikovějšímu chování, tak pečlivější a zodpovědnější přístup pedagogů, kteří hlásí raději i drobné incidenty, u nichž by dříve nepředpokládali možnost odškodnění.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.