Univerzity berou nejméně studentů. I pro velké univerzity to znamená finanční potíže

sobota 23. září 2017 ·

Ještě v roce 2010 se na vysokých školách zapsalo ke studiu v prvním ročníku 100 676 studentů. Loni jich bylo 69 839. Letošní ročník osmnáctiletých je podle statistik o porodnosti vůbec nejslabší za celou dobu měření Českého statistického úřadu. Informuje deník Právo.


Tomáš Zima (cuni.cz)
Výdaje na vysoké školy v poslední době oproti většině ostatních odvětví stagnovaly. V souhrnu dostaly loni VŠ na provoz a platy 21,7 miliardy korun. To je společně s výdajem z roku 2014 nejnižší částka od roku 2010. Vysoké školy proto volají po navýšení rozpočtů alespoň o 4,5 miliardy. Zatím se ale v koalici hovoří o třech miliardách.

„Jestliže v minulých třech letech stát přidal úředníkům a státním zaměstnancům 10,2 procenta, tak jsme v minusu 10 procent. Pokud teď stát přidá učitelům regionálního školství 15 procent, a já to plně podporuju, tak jsme zase minus 15 procent,“ řekl předseda České konference rektorů Tomáš Zima, který je i hlavou Univerzity Karlovy v Praze.

„Pak budou učitelé dvou kategorií. Ti, kteří dostali hodně přidáno, a ti, kteří dostali méně. Budou se rozevírat nůžky. Bude se to projevovat tak, že bude nedostatek učitelů, lékařů a jiných odborníků, protože je nebude mít kdo vychovávat,“ dodal.

Podle místopředsedy konference rektorů a šéfa Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka by vysoké školy přijaly navýšení jen o tři miliardy korun se „skřípěním zubů“. Varoval, že školy by nemohly přijímat více studentů na studia lékařství nebo učitelství, tedy v oborech, kde momentálně lidé chybějí.

Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
23. září 2017 v 12:04  

Elitáři všech zemí, radujte se.

Jiri Janecek řekl(a)...
23. září 2017 v 16:50  

Moc to s těma procentama nechápu, ale 4.5 z 21 miliard při třicetiprocentním poklesu výkonu by byl nárůst přes 40 pocent...
A jsou v těch číslech započítány i evropské peníze na VaVpI a jeho následovníky?

Jinak když se furt mává s tím, kolik procent HDP a veřejného rozpočtu jde v různých zemích na školství, tak by mne zajímalo, jaký je poměr těch částí koláče na VŠ a na ZŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.