Předvolební debata týdeníku Ekonom: Školství potřebuje navíc alespoň 20 miliard ročně. Učitelům je třeba změnit zadání

čtvrtek 21. září 2017 ·

Jitka Kmentová, Jana Straková, Daniel Münich a Ondřej Šteffl se účastnili debaty týdeníku Ekonom o proměnách českého školství, platech učitelů, státní maturitě i předvolebních slibech politických stran. Podle Daniela Münicha potřebuje školství alespoň 20 až 30 miliard ročně navíc. Ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl dodal, že dle srovnání zemí OECD by školství potřebovalo navýšit výdaje dokonce o 50 miliard ročně. Debaty se účastnil také šéfredaktor Ekonomu Dalibor Martínek, moderoval David Klimeš.


 
Šteffl ale zároveň upozorňuje, že programy politických stran by se rozhodně neměly redukovat jen na souboj o platy učitelů. „Školy se musí rozhodnout, zda vychovávat k poslušnosti, nebo ke zvídavosti. My jsme se ve ScioŠkolách rozhodli, že ke zvídavosti.“

Že se úkoly škol ve společnosti prudce mění, potvrzuje i Jana Straková z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy: „Učitelům je třeba změnit zadání. Řada z nich tápe v tom, co se od nich očekává.“ A s odkazem na mezinárodní průzkumy dodává, že české školství není v evropském srovnání nijak podprůměrné, nicméně málokterá společnost má tak dobré předpoklady jít vzdělanostně nahoru: „Nemělo by být pro nás tak těžké se zlepšovat.“

Experti se shodli, že stát o zlepšení neusiluje tím správným způsobem: místo zvyšování kompetencí žáků a jejich vhodného ověřování jde cestou přílišného testování a svazování rozrůzněného školského systému.

Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Ekonom, debata je ke stažení zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. září 2017 v 11:18  

je třeba zásadní školská reforma ale tu musí někdo odmakat,lepší je ale planě žvanit o nesmyslech

tyrjir řekl(a)...
21. září 2017 v 11:38  

Vzdělávacím aktivistům a politikům je třeba změnit zadání. Řada z nich tápe v tom, co se od nich očekává a myslí si, že svou panovačost chamtivost uspokojí na drezúře nebohých českých učitelů, kteří jsou nejhůře placenými učiteli v EU i OECD.

Nezmění-li se to, budeme mít v České republice v rozporu s Ústavou za určitou dobu z veřejných škol sociálně opatrovnické ústavy a profitovat z toho budou jen soukromé školy a různí grantožrouti.

J.Týř

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. září 2017 v 13:16  

A co udělalo MŠMT, a co udělala i Pedagogická fakulta, aby učitelé netápali? Máme RVP, poměrně volné, které samo MŠMT svými "sjednocujícími" novinkami torpéduje.

Unknown řekl(a)...
22. září 2017 v 13:09  

měli bychom si ujasnit co do budoucna jako hcememjestli pracovat v montovnách a konat dobro v neziskovkách nemusíme nic složitě řešit ale kdybychom jednou byli řízením osudu donuceni mít zase vlastní průmysl a zemědělství a projít si znovu padesátá léta,byť v politické situaci měkčí ale mnohem tvrdší té ekonomické,budeme potřebovat lidi vzdělané,disciplinované,pracovité,takové jako švýcary,kteří na rozdíl od nás nejsou tak hépy,furt pracují a furt spoří,mají třípilířový důchodový systém,do kterého si musí povinně platit, a poloplatné zdravotnictví a bestiální školství plné známkování,testování,buzerace,díky čemuš jsou v konkurenceschopnosti první ve světě,né že bychom je museli zrovna předstihnout ale být někde v druhém tuctu by jednou nemuselo výt špatné

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.