Ivan Hoffman: Žádná diskriminace, ale užitečné rozhodnutí

středa 20. září 2017 ·

„Neúspěch žaloby na školu se dal čekat. Somálská dívka přišla do země pověstné ateismem, ve které se skrz prsty hledí i na křesťany, natož na cizokrajné muslimy. Obecně platí, že ateistům je lhostejné, kdo čemu věří, berou víru jako soukromou věc. K projevům víry na veřejnosti už tak tolerantní nejsou a na veřejnou propagaci islámu jsou poslední dobou zjevně alergičtí,“ komentátor Ivan Hoffman se v Českém rozhlase vrací ke včerejšímu „sporu o hidžáb“.


Ivan Hoffman (repro ČT)
S hidžábem u nás muslimky uspějí pouze u nepočetné skupiny lidskoprávních aktivistů a multikulturních alternativců. Taková je realita. Pražský městský soud vyšel vstříc většinovému mínění, že hidžáb u nás do škol nepatří.

Užitečné je rozhodnutí soudu především pro školy, školní inspekci či ministerstvo školství, aby příště netápali, na čí stranu se v případě zahalování muslimskými šátky postavit.

Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

11 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
20. září 2017 v 14:47  

Opak multikulturních alternativců jsou monokulturní konformisté? Pokud ano, jsem stokrát raději to první. S monokulturami je ta potíž, že dříve nebo později zajdou na snížení genové variability. Možná, že to tak má být.

PUR řekl(a)...
20. září 2017 v 18:39  

Víte tajnej, s váma je to fakt těžké.
Opakem bílé je černá. Mám míček, který není bílý. Dle vaší logiky musí být černý. Nemusí. Může být žlutý, červený, stříbrný nebo klidně zeleno bíle puntíkovaný.
To, co nám tu předvádíte, je falešná dichotomie.

PUR

aknelka řekl(a)...
20. září 2017 v 19:00  

Je to složité. Tato 14-letá holčina měla patrně opačný problém, než somálská "studentka".
http://www.oe24.at/oesterreich/chronik/wien/18-Jaehriger-ersticht-eigene-Schwester-14/300127628
Taková malá ukázka multikultury :(.

Michal Komárek řekl(a)...
20. září 2017 v 20:03  

aknelka

Jak "opačný problém"? Proč ukázka "multikultury"? Je to spíš typická ukázka propagandistického používání principu kolektivní viny... Hezký večer!

Pavel Doležel řekl(a)...
20. září 2017 v 20:31  

Komárku a neaplikujete vy náhodou princip kolektivní viny na nacisty? Když už tedy je zde řeč o nějakých principech.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. září 2017 v 7:57  

Princip kolektivní viny já třeba aplikuji výhradně na technokraty, kteří ve snaze vydělat další miliardu, zahaleni hávem vizionářství, přilepily generace dětí k obrazovkám.

Ale, věci, co jarmulka? Může, nebo ne?

Tajný Učitel řekl(a)...
21. září 2017 v 8:05  

PUR, potíž je, že se dnes kdokoli hájící náboženskou svobodu a názor, "Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, že jsou obdařeni svým stvořitelem určitými nezcizitelnými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda a sledování osobního štěstí", je označen za multikulturního alternativce. Nejsem to já, kdo vytváří falešnou dichotomii, nýbrž autor článku a mnoho jiných ochránců čistoty národa.

PUR řekl(a)...
21. září 2017 v 8:57  

ad Tajný Učitel 21. září 2017 8:05

Ty vaše "samozřejmé pravdy" přestávají být pravdami, jakmile se na ně podíváme zblízka.

A) A patří k té náboženské svobodě i právo na řekněme "misijní činnost"? Tedy zda jsem povinen nechat si vnucovat náboženství někoho jiného?
Za sebe říkám: "Jsem pro náboženskou svobodu, ale ...". Jsem tedy multikulturní alternativec? ... Těžko. A nepovažuju se ani za (vašimi slovy) monokulturního konformistu.

B) Nechci vám šlapat po bábovičkách, ale nic takového, jako vrozená rovnost a nezcizitelná práva neexistuje. Existuje jen většinová dohoda, že tohle a tohle budeme dodržovat. Pokud se najde síla, která je schopna tuto dohodu aspoň na některých místech garantovat, pak to platí. Ale nic neplatí obecně - zkuste veřejně v Saudské Arábii prohlásit, že nevěříte v Boha.

A tu dichotomii jste v příspěvku uvedl vy, tak to neházejte na jiné.

PUR

Tajný Učitel řekl(a)...
21. září 2017 v 9:30  

PUR, pakliže nošení šátku je misijní činnost, co pak jarmulka, nebo křížek na krku, taky misijní? Potlačuje vaše svobody? Vás snad dívka se šátkem na hlavě vyhecuje ke konvertování k islámu?

Je to právě to "jsem pro xyz, ale...". Proč by měla být víra v ateismus tou určující a proč by ateisté měli mít právo nenásilné projevy jiné víry právně postihovat a zakazovat?

ad., "rovnost, svoboda, právo na sledování osobního štěstí neexistuje..."
Už ty vaše výroky chápu.

PUR řekl(a)...
21. září 2017 v 11:28  

S vámi je to Tajnej opravdu těžké ... pochopení textu a elementární logika.

Já snad někde psal o tom, že jsem ateista a že ateisté mají postihovat a zakazovat projevy jiné víry? Česká republika není konfesní stát. Tečka.

Jestli je nošení šátku misijní činnost, to netuším, a taky jsem to nikde nepasal, tak nevím, nač narážíte. Co mne hecuje nebo nehecuje, to je má věc, opět nevím, nač narážíte.

Proto mi vaše vyjádení "Už ty vaše výroky chápu" příjde nevěrohodné.

Nechci zbytečně ztrácet čas, proto nebudu v tomto vlákně více reagovat.

PUR

tyrjir řekl(a)...
21. září 2017 v 11:54  

Koukám, že poté, co ministr školství urazil učitele, že mají "problémy s pochopením textu", že z toho slovního spojení stala obecně používaná umlčovací formule.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.