Jan Moláček: Spor o hidžáb: Rozsudek, nechutní islamofobové, Klaus a Černochová nemají demonstrovat u soudu

středa 20. září 2017 ·

„Rozsudek zcela jistě není posledním slovem v debatě o muslimských šátcích a náboženských symbolech ve veřejném prostoru. I soudce proces označil za "určitý startovací prvek v diskusi, která stejně jako jiné evropské země Českou republiku v následném období čeká". Nutná bude jasná a jednoznačná legislativní úprava. Těžko si lze představit stav, kdy bude tolerance k náboženským symbolům záležet na rozhodnutí vedení každé školy. Někam muslimku s šátkem pustí, a jinam ne? Co když se vedení školy změní a muslimka, která prošla úspěšně celým studiem, bude muset těsně před maturitou odejít?,“ píše Jan Moláček v komentáři pro server Aktuálně.cz. Vrací se ke včerejšímu rozsudku ve sporu mezi muslimskou studentkou a zdravotnickou školou.

Moláček pokračuje:

Jan Moláček (twitter.com)
Soudce se navíc pustil na hodně tenký led, když prohlásil, že osoby bez vyznání nemají povinnost být "ve veřejných institucích sekulárního státu vystaveny působení různých náboženských, a to ještě zjevně historicky a kulturně cizorodých symbolů." Pokud by tomu tak bylo, pak by se kdokoliv mohl při čekání na úřadě dožadovat vyvedení třeba ortodoxního žida s jarmulkou na hlavě, který si tam přišel něco vyřídit. Šílená představa. I tak jsme udělali krok od naprostého chaosu k jasnějším pravidlům.

Je dobře, že proces proběhl; katastrofální výpověď o české společnosti ale přinesly okolnosti, které ho provázely.

Kulisu všech přelíčení tvořila nechutná extempore islamofobních fanatiků. To by ještě nebylo tak zlé; tyto bojůvky prokazují nedostatek elementární tolerance a úcty k demokracii a svobodě jednotlivce při každé příležitosti, u soudu byly jen více vidět a slyšet. V nejhorším může soudce nechat vyklidit jednací sál, což se minimálně jednou také skutečně stalo.

Mnohem horší ale je nedostatek respektu k nezávislosti soudu ze strany demokratických politiků, tak jak ho opakovaně předvedli poslankyně a poslanecký kandidát za ODS Jana Černochová a Václav Klaus mladší. Je nepřijatelné, aby demokratický politik demonstroval před soudem podporu jedné straně sporu a autoritativně se vyjadřoval ohledně toho, jak má být rozhodnuto. Pro úplnost je třeba dodat, že stejná kritika patří i političce Strany zelených, která na jedno z předešlých přelíčení přišla s šátkem na hlavě a demonstrovala tak podporu žalující studentce.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.