Batolata do školek (ne)patří. Pedagogové se snaží peticí zvrátit rozhodnutí poslanců otevřít mateřinky i dvouletým dětem

pondělí 25. září 2017 ·

Přes 11 tisíc lidí už podepsalo petici proti novele školského zákona, která ukládá mateřským školám povinnost přijímat od roku 2020 děti už od dvou let. Za výzvou, adresovanou původně odstupující ministryni školství Kateřině Valachové, stojí hlavně pedagog z Univerzity Palackého v Olomouci Marek Herman. Jako odborník na předškolní vzdělávání tvrdí, že dítě v batolecím věku si z předčasného odloučení od mámy může odnést celoživotní psychické následky. Petici aplaudují učitelky i další experti, naopak mnozí rodiče a ani nový ministr školství s ní nesouhlasí. Reportáž přináší MF DNES.


„Do tří let věku se formuje až 90 % naší osobnosti. Absolutně nejdůležitější v tomto období je bezpečná vazba mezi mámou a dítětem. Ta se utváří zejména jejich vzájemným kontaktem, když jsou přirozeně spolu. Jakékoli dlouhodobé odtržení od mámy je v tomto věku pro dítě nebezpečné a může ho trvale a nevratně poškodit,“ varuje Herman.

Poslanci schválili novelu zákona před rokem. Zatímco doposud měly právo na umístění v mateřské škole jen děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, od školního roku 2020/2021 to budou i děti od 2 let.

Tato novinka vyvolala v řadě školek zděšení. „Takto malé děti do školek nepatří. My máme ve třídách 24 dětí. I kdyby mezi ně přišly jen tři dvouleté, nedovedu si to představit. Tyto děti potřebují menší skupinky, jaké dříve bývaly v jeslích. Školky pro ně budou týráním,“ myslí si vedoucí učitelka olomoucké Mateřské školy Schweitzerova Eva Laibnerová. Její kolegyně považují novelu zákona za degradaci své práce. „Snažíme se děti vzdělávat. S dvouletými ale půjde výchovná práce stranou, protože se budeme muset starat hlavně o umývání nebo krmení. Stanou se z nás jen hlídárny,“ reagovala vedoucí z další olomoucké školky, která si nepřála uvést své jméno.

Ministerstvo školství ředitelky mateřinek uklidňuje tím, že v případě přijetí dvouletých budou moci snížit počty dětí ve třídách. Navíc mohou školky využít pomoci například speciálně proškolených chův.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. září 2017 v 9:30  

Odebírání dětí matkám doporučoval už Bedřich Engels, Marxův kamoš. Ženy do práce, kolektivizace rodin, až do zničení rodiny jako instituce. Veškerá výchova dětí do rukou státu .. "Uděláme nového člověka" .. píše Engels ve svých "vědách". Prozkoumejte, na vlastní pěst, která ideologie se k tomu dnes vrací. A přidává vlastní vylepšení ..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.