O řemeslo není zájem. Zedníků nebo pokrývačů na učilištích rychle ubývá

pondělí 25. září 2017 ·

Sehnat dobrého zedníka, klempíře nebo pokrývače? Možná za pár týdnů nebo měsíců, když budete mít trochu štěstí. A bude hůř, hlásí většina učilišť a odborných středních škol, které se zaměřují na stavebnictví. Učně jim přetahují hlavně strojní a elektrotechnické obory. Reportáž přináší MF DNES.

„Nejhorší je to letos s oborem zedník. Zachraňuje nás, že se k nám už třetí rok hlásí zájemci z Ukrajiny,“ říká zástupce ředitele Střední školy stavebních řemesel v Brně-Bosonohách Miloslav Knapil. Základní školní docházku absolvovali na Ukrajině a většina z nich neumí česky. „Proto jim hned na začátku školního roku poskytujeme měsíční intenzivní kurz češtiny,“ dodává Knapil.

S tím, že o stavební obory je menší zájem, souhlasí i ředitel střední odborné školy na pražském Jarově Miloslav Janeček. I když i mezi nimi se podle něho najdou rozdíly. „Ze stavebních profesí jde nahoru zámečník, tam se u nás počty učňů zvyšují. Stálice jsou obory jako truhlář nebo instalatér,“ říká. Slabý zájem je u nich především o obory, které mají něco společného se střechami – tedy trojlístek klempíř, pokrývač nebo tesař.

„Přitom právě po těchto oborech je obrovská poptávka,“ dodává Janeček. Problém stavebních oborů není jen v tom, že mají méně učňů než před deseti nebo dvaceti lety.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.