Zdeněk Sotolář: Kampak zmizeli rodiče? (Opravdu mají školy učit čištění zubů?)

středa 16. srpna 2017 ·

Školy dnes úkoluje kdekdo. Teď se přidali také čeští zubaři. Novopečený prezident České stomatologické komory Roman Šmucler chce stomatologickou osvětu po učitelích. „Dnes se podle něj pořádná osvěta ve školách nedělá. Ministerstvo školství sice s výchovou ke zdraví počítá, do povinného vzdělávání ji zavedlo dokonce už před třinácti lety, výsledky jsou ale podle zubařů mizivé. Kazy se dětem tvoří dál.“ Viníkem jsou školy. „Školy totiž mají při výuce poměrně velkou volnost – je pouze na nich, kolik času osvětě věnují a jakou formou děti poučí.“

Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Ale že zmizely kdysi pravidelné preventivní prohlídky všech žáků, na to zubaři zapomněli? A samozřejmě si s obvyklou novinářskou poučeností nevzpomíná ani autorka článku! Lékaři nás kdysi prohlédli dvakrát ročně a měli tak dost prostoru i pro poučení o správné péči o chrup. Ostatně i dnes by to mělo být samozřejmou součástí preventivní prohlídky. Nebo ošetření.


Něco dalšího hodit na školy a učitele je už osvědčeným trikem. „Některé školy využívají nabídek odborných organizací, které mohou ve školách tuto problematiku rozšířit, další se účastní různých soutěží týkajících se ochrany a bezpečnosti,“ přibližuje některé způsoby mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.“ Ale kampak zmizeli rodiče?


Mám lepší nápad. Co takhle preventivní prohlídka s doprovodem rodičů? Škola může poučit, ale rodiče mohou doma daleko účinněji kontrolovat, jak péče skutečně probíhá. Když se mluvilo o sexuální výchově, musely školy ustupovat tlaku rodičů, kteří takovou výchovu ve školách odmítali a chtěli si děti poučit sami. Proč by to nemohli udělat i v případě péče o zuby?


Se svolením autora převzato z jeho blogu

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. srpna 2017 v 23:55  

učitelům to vyhovuje,jest mnohem pohodlnější povídat si s žáky o čištění zoubků,pěstování férové kávy v africe či muslimské modě nežli učit češtinu nebo nedejbože matiku

tyrjir řekl(a)...
17. srpna 2017 v 0:27  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana Karvaiová řekl(a)...
17. srpna 2017 v 7:31  

Mluvíte asi z vlastní zkušenosti, že laimes28?

Unknown řekl(a)...
17. srpna 2017 v 14:02  

jistě,jak jinak,

Unknown řekl(a)...
17. srpna 2017 v 14:17  

ikdyž takové akce jako pyžamový den jsem sabotoval,ani jsem se nepřevlékl za turka,ale svému mladému kolegovi jsem zapůjčil svůj chalát,chamaru a tasbiš,působil efektně,akorát když si šel pro něco do auta na parkoviště za školou byl zatčeň měšťáky a čekal na služebně dokud si pro něj ze školy nepřijdou

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.