Kazy má polovina prvňáků. Zubaři chtějí, aby školy učily čištění zubů

středa 16. srpna 2017 ·

Umějí si zavázat tkaničky, zarecitovat básničku nebo rozpoznat barvy. Jak si ale správně vyčistit zuby, to většina předškoláků netuší. Dokazují to čerstvé statistiky českých stomatologů, podle kterých má dobrá polovina prvňáčků zkažené zuby. U dvanáctiletých dětí jsou to dokonce dvě třetiny. To by se mělo změnit. Informuje Deník.cz.



Roman Šmucler (Luděk Kovář, Wikimedia Commons)
„Zubní kaz se nikdy nevytvoří člověku, který správně pečuje o svůj chrup. Dokládají to data z Japonska nebo Švýcarska, kde zubní kazy prakticky vymizely, když se správná péče o chrup dostala do školních osnov,“ řekl Deníku nastupující prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.


O totéž se proto bude snažit i v Česku. Dnes se podle něj pořádná osvěta ve školách nedělá. Ministerstvo školství sice s výchovou ke zdraví počítá, do povinného vzdělávání ji zavedlo dokonce už před třinácti lety, výsledky jsou ale podle zubařů mizivé. Kazy se dětem tvoří dál.


Školy totiž mají při výuce poměrně velkou volnost – je pouze na nich, kolik času osvětě věnují a jakou formou děti poučí. Nikdo je navíc nekontroluje. Česká školní inspekce už dokáže přesně zmapovat, jak si děti vedou ve zdravém stravování či kolik pohybu týdně jim školy dopřejí, výchovu při péči o chrup ale inspektoři nesledují. „Tyto údaje nemáme k dispozici,“ přiznává Ondřej Andrys z inspekce.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
16. srpna 2017 v 8:44  

Jakože v tom Japonsku vymizely dík těm osnovám kazy i těm, co už byli ze školy venku?

Veronika řekl(a)...
16. srpna 2017 v 8:56  

"Zubaři chtějí, aby školy učily čištění zubů."...
Očekávám, že pak přijdou na řadu gynekologové, kteří budou chtít, aby školy učily holčičky vytírání zadečku správným směrem...

Jiri Janecek řekl(a)...
16. srpna 2017 v 9:55  

No, ono je možná i dobré začít s péčí o zuby už před šestým rokem života.

Jinak pomatuju doby, kdy zubař dvakrát do roka přišel do školy a prohlédl zuby všem dětem a přitom jim řekl, jak je správně čistit... Ono omezení to svobody má i některé pozitivní stránky..

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. srpna 2017 v 9:56  

Spravne smrkat.
Spravne si cistit usi.
Spravne si utirat zadek.
Spravne se starat o hygienu penisu.
Spravne simstrihat nehty.
Sprvne..........
Kurna, kdy stihnu ucit cist a psat.
A doma se bude kafickovat, cucakovat na telku nabo monitor.

RP řekl(a)...
16. srpna 2017 v 11:22  

Existuje program Zdravé zuby, u nás ve škole každý rok pro prvňáčky. Ve škole máme zubní ordinaci, každý rok prohlídka pro žáky (rodiče ve většině podepsali souhlas). Nicméně souhlas s p. K. - co ještě budeme hlídat, kdy budeme vzdělávat.

turistao 982 řekl(a)...
16. srpna 2017 v 12:38  

Co ještě všechno po nás učitelích budou chtít lidé, kteří v životě neučili? Proč bychom měli nahrazovat nedostatečnou péči rodičů? Škola přece není dětský domov nebo náhradní rodina, škola je vzdělávací instituce. Co na to ministerstvo?

Eva Adamová řekl(a)...
16. srpna 2017 v 15:30  

Navrhuji hned po narození odebrat dítě rodičům, naučit ho:

Spravne smrkat.
Spravne si cistit usi.
Spravne si utirat zadek.
Spravne se starat o hygienu penisu.
Spravne si strihat nehty.
Správne..........

A po tomto základním výcviku ho rodičům vrátit. Nejlépe tak až ve věku 30 let, aby ho už nestihli zkazit.

Veronika řekl(a)...
16. srpna 2017 v 20:07  

Reálnější ovšem je, že někoho napadne zřídit na každé škole funkce zubního koordinátora, koordinátora sluchovodů, koordinátora-hygienika pohlavních orgánů...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.