V Praze se otevřela první česko-čínská školka

úterý 15. srpna 2017 ·

Bilingvní mateřské školy, kde se děti odmalička učí anglicky, už mají svůj boom za sebou. V pražských Modřanech se nyní otevírá školka, kde se děti pětkrát týdně učí čínsky s rodilými mluvčími. „Základní znalosti děti pochytí při každodenních činnostech dopoledne. Dvakrát týdne odpoledne pak probíhá přímo výukový blok čínštiny, zaměřený na pohádky a znalost kultury,“ prezentuje se školka na webu. Informují Hospodářské noviny.



Daniela Černá (chincen.cz)
Dvojjazyčnou mateřskou školu ChinCen založil Adam Černý, advokát bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha či expremiéra Petra Nečase. Soukromou školku vede jeho sestra Daniela Černá. Projekt prý měli v hlavě už dlouho, začínali s individuálním vzděláváním, pak se rozhodli, že by rádi něco většího. „Chci, aby moje dítě bylo výjimečné, s angličtinou dnes v kolektivu neoslní. Otevřeli jsme školku pro rodiče, kteří stejně jako my věří, že čínština má do budoucna velký potenciál a umět ji bude výhodou,“ vysvětluje.


Jazykové školy i přes očekávaný boom výrazné zvýšení zájmu o čínštinu nezaznamenaly. „Otevíráme individuální kurzy, ale zvýšený zájem nepociťujeme. Poptávka stoupá jen po překladech,“ uvedl Vítězslav Bican, předseda Asociace jazykových škol. Stejný pocit má i Milada Hábová z Čínského institutu Praha. „Fungujeme deset let, ale na to, jak se stále mluví o čínských investicích, se poptávka po kurzech tolik nezvýšila,“ říká. Vyučují děti od pěti let, ale vždy individuálně. „Podle naší zkušenosti kolektivně učit čínštinu nejde,“ míní. Děti, které s kurzy začnou, ale prý obvykle vydrží dlouho a pak studují sinologii nebo jazyk použijí při práci.




Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.