Přes polovinu žádostí nových soukromých škol neprošlo. Stát by neměl zasahovat, míní odborníci

úterý 8. srpna 2017 ·

V Česku je asi 180 soukromých základních škol. Pro své děti je vyhledávají rodiče, kterým se stávající způsob výuky na státních školách nelíbí, nebo kteří preferují alternativní způsoby vzdělávání. Od září vznikne dalších jedenadvacet nových soukromých zařízení. Mohlo jich být víc, jenže ministerstvo školství dalších skoro třicet žádostí zamítlo. Míst v klasických školách je prý dost. Informuje Český rozhlas.



Václav Pícl (msmt.cz)
Loni ministerstvo školství schválilo rekordní počet soukromých základních škol. Letos ale většinu ze zhruba padesáti žádostí odmítlo a od září by tak mohlo začít fungovat jen 21 nových zařízení. Ministerstvo zamítlo 27 ze 48 žádostí o zapsání do rejstříku. Loni přitom ministerstvo schválilo rekordní počet žádostí o založení nové soukromé základní školy. Z 53 jich prošlo celkem 42. Loni v Česku fungovalo 179 soukromých škol a navštěvovalo je asi 11 500 dětí. Do státních škol chodilo 900 tisíc žáků.


Podle náměstka resortu školství Václava Pícla z ČSSD je kapacita veřejných základních škol v Česku dostatečná. „Ministerstvo přihlíží také k demografickému vývoji v příslušené lokalitě a naplněnosti kapacit okolních škol a dopravní dostupnosti,“ vysvětluje.


S přístupem ministerstva školství nesouhlasí Bob Kartous z informačního centra pro vzdělávání EDU-in. Kapacita škol podle něj není argument, kterým by měl resort odůvodňovat, proč nechce rodičům umožnit jiný způsob vzdělávání. „Pokud by mu šlo o blaho veřejného vzdělávacího systému, mělo by se ptát těch rodičů, proč chtějí, aby jejich děti navštěvovaly jiné školy, a snažilo se implementovat tyto prvky do veřejného školství, protože jenom tak je schopné rodiče ve veřejném školství udržet,“ podotýká.




Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

13 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
8. srpna 2017 v 8:22  

Promiňte, ti odborníci jsou kdo?
Aktivista Kartouz, nebo starosta Halada, který na otázku, jaký je názor Svazu měst a obcí, odpoví, co si myslí on osobně?

Platí to včerejší o lživých webech i pro klamavé rádio?

Q. E. D. řekl(a)...
8. srpna 2017 v 10:36  

Nechápu, jak mohou být slova "odborníci" a "EDUin" v jednom článku. :)

Nowak řekl(a)...
8. srpna 2017 v 11:06  

"Kapacita škol podle něj není argument" - "odborníci" tedy vidí cestu vpřed v omezování státních škol a růstu soukromých.

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2017 v 12:22  

Odborníci a experti na školství jsou přece ti, kteří vychodili ZŠ a samozřejmě z vlastní zkušenosti chtějí reformovat, redukovat a řídit to "prohnilé české školství".

Simona CARCY řekl(a)...
8. srpna 2017 v 12:51  

Líbí se mi vazba "žádosti - stát by neměl zasahovat". S odpuštěním - k čemu by byly žádosti a institut žádání, když by ten, kdo žádání vyžaduje, nesměl zasáhnout?
Co je to za Absurdistán? Je to jako u maturit - když x procent propadne, není to vina propadlých, ale testující organizace. Tady to také není chyba žadatelů, ale chyba (ba dokonce opovážlivost) resortu! Proboha, tohle neziskové žvanění mne už unavuje.

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2017 v 13:18  

pravda je taková , že stát by měl třetinu poloprázdných škol pozavírat a umožnit rozvoj soukromého školství,čím více soukromých škol tím lépe,stoupne prestiž státních škol i učitelů

RP řekl(a)...
8. srpna 2017 v 13:33  

chtěl bych ty poloprázdné školy vidět, už 5 let po sobě zapisujeme 3 třídy v 1. ročníku, všechny městské školy okolo mají plno...

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2017 v 14:14  

přijeď na jv moravu školy pro 700-800 žáků a je jich tam po jedné třídě v ročníku do 25 dětí

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2017 v 14:15  

ve městech je to "lepší" tam je po dvou třídách v ročníku

Eva Adamová řekl(a)...
8. srpna 2017 v 14:49  

To jako, že bychom poloprázdné školy na JV Moravě pozavírali? Na jedné takové učím. Škola má kapacitu 500 žáků a momentálně jich máme 200. Ale zkusme si představit přesun 200 žáků autobusy do sousedního městečka tam a zpět a přejde nás chuť takovou školu zavírat. A to jsme ještě v oblasti, kde sousední městečko je vzdálené 10 km, což není všude pravidlem. Stát prostě má povinnost zajistit slušnou síť základních škol se slušnou dopravní dostupností. Nebo se má snad spolehnout na to, že by místo zrušených státních škol vznikly v oblastech, kde mají lidé z valné části jen mizerně placenou práci, školy soukromé? Jakože by rodina se třemi dětmi vyplázla měsíčně 15 táců za soukromou školu? A za co by kupovali jídlo? Trošku se sakra vzpamatujme, protože to vypadá, že rozežraní obyvatelé větších měst si nevidí ani na špičku nosu, natožpak, aby pohlédli někam na vesnici.

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2017 v 16:08  

představte si, že máte v údolí na 40 km 5 takových škol,dvě je možné klidně zrušit,200 žáků se rozdělí napravo nalevo do sousedních obcí (100 žáků= dva a půl autobusu),a možná v tom údolí vznikne i jedna soukromá škola,kterou si lidi sami zaplatí,bez státu,v malých školách nejde ani zajistit slušnou aprobovanost,

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2017 v 16:13  

jinak nepodceňujte možnosti slaběpříjmových,je sice pravda, že si raději vezmou lízing na auto, než platit školné,ale mě osobně překvapilo,že polovinu školného za žáky na soukromé škole platili prarodiče svým vnoučkům

Eva Adamová řekl(a)...
8. srpna 2017 v 19:50  

Jasné, chápu. V příhraničních oblastech porušíme školy. Děcka se budou v obrovském počtu přesouvat každý den jako při manévrech tam a zpátky i 30 kilometrů. A to všechno jen proto, aby si Pražáci mohli otevřít několik dalších SCIO škol, anebo, aby si pár alternativních Valachů mohlo otevřít soukromou školu s pěti žáky ve třídě. Fajné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.