Unikátní výstava o datafikaci světa končí již za týden

úterý 8. srpna 2017 ·

Výstava Big Bang Data v pražském Centru současného umění DOX končí již za týden, 14. srpna. Návštěvníci tak mají poslední šanci vidět, jak třicítka umělců pomocí multimédií ukazuje, v čem informační exploze mění náš svět. Výstavu navštívilo již přes dvacet pět tisíc návštěvníků. Informuje Aliance pro otevřené vzdělávání.

Výstava Big Bang Data byla otevřena před třemi lety v barcelonském Centru pro současnou kulturu a putovala do dalších evropských galerií. Pražské Centrum DOX je jedinou středoevropskou galerií, kde bylo možné tuto výstavu vidět. “Expozice v Centru DOX představuje i několik lokálních projektů. Pro pražskou výstavu vznikl speciální projekt londýnské umělecké dvojice TEKJA, která pracuje především s vizualizací dat,” říká Jiří Raiterman z Centra DOX.


Výstava umožní návštěvníkům si lépe představit internet jako elektronický vesmír, uvědomit si, jaká data mezi servery putují, i co o sobě do virtuálního prostředí vypouštíme. Návštěvníci uvidí ukázky podmořských kabelů, ale i grafy, glóby či modely, které jim pomohou si datové toky a práci s daty konkretizovat. I v posledním týdnu jsou pro mladé i dospělé návštěvníky připraveny lektorské programy, pracovní listy v rámci Galerie hrou i poslední rodinná dílna Změř mě!. Ta je připravena na 12. srpna. Centrum DOX v rámci výstavy Big Bang Data zveřejňuje i on-line příručky jako jsou Průvodce datovou detoxikací v osmi dnech, Datový stín či DATA DETOX, kterou vytvořili berlínští Tactical Tech.


“Výstava Big Bang Data představují novou a unikátní perspektivu, jak nahlížet na svět a řešit pomocí velkých dat některé problémy. A také možnost poučit se o jejich zneužitelnosti. Výstava je skvělým příkladem, jak propojovat umění a vzdělávání o nových trendech, které ovlivňují náš život a o nichž se zatím v žádné školní učebnici nedočtete,” říká Tamara Kováčová z EDUin, která vede projekt Otevřené vzdělávání.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.