Michal Komárek: Slova Jiřího Zajíčka potvrzují - učitelé stávkovat nebudou. Stát si s nimi může dělat, co chce…

úterý 29. srpna 2017 ·

Předseda asociace CZESHA Jiří Zajíček říká v rozhovoru pro server Echo24: „Jednoznačně musíme dát najevo svoji nespokojenost a obavu o to, v jakém stavu je české školství. Problém podfinancování učitelů je opravdu dlouhodobý a pokud nezačneme situaci radikálním způsobem řešit, tak nebudeme ve školách schopni personálně zajistit výuku… Určitě musí dojít k navýšení tarifních platů. Minimálně o 15 procent v následujících třech letech. To je pro nás bezpodmínečné. Myslím, že je to rozumná částka, protože jednorázové navýšení o větší částku by se nám sice líbilo víc, ale chápeme, že státní rozpočet má určité možnosti.“ Aha: Takže nikoli 15% od listopadu, ale 15% během tří let.

Michal Komárek (archiv autora)
Jiří Zajíček tedy zároveň mluví o nutnosti „radikálního řešení“ a používá slovo „jednoznačně“ zároveň ale mlží a v podstatě vyklízí pole. V době, kdy učitelské odbory, učitelé, učitelské asociace, ale i například předseda vlády hovoří o nutnosti zvýšit učitelské platy už od listopadu o 15%, Zajíček bude spokojen se zvýšením o 15% během tří let. Aby udržel zdání, že mluví stále o tomtéž požadavku, hovoří o „tarifních platech“. Každému učiteli je ale jasné, že to není totéž. Že slibovaná zvýšení, která nejsou součásti tarifu se zpravidla podivně tenčí a rozplývají…


Každopádně není na Zajíčkových slovech ani nic radikálního, ani nic jednoznačného. Učitelské odbory a asociace hrozí stávkou, ale chápou, že „státní rozpočet má určité možnosti“. A je to. Přes to prostě nejede vlak.


Učitel je přece kultivovaný realista, který dobře ví, že kde nic není, ani učitel nic nedostane. A půjde do Lidlu.
A Jiří Zajíček dál zůstane radikálním a jednoznačným předsedou asociace nespokojených učitelů.


Citovaný rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
29. srpna 2017 v 9:16  

Sluší se podotknout, že školství se dostalo do aktuálního kritického stavu i díky právě takovým kolaborantům s ministryní školství, jako jsou František Dobšík a Jiří Zajíček. Ani jeden nemají morální právo mluvit za učitele a školy.

Patronek75 řekl(a)...
29. srpna 2017 v 15:55  

Já jsem to pochopil jako postupné navyšování o 15% každý rok. Pochopil jsem to špatně? Pokud je navýšením myšleno 5% každý rok, tak to nepokryje ani inflaci.

Michal Komárek řekl(a)...
29. srpna 2017 v 16:17  

Patronek75

Je to možná interpretace. Ale celkově je Zajíčkův slovník velmi rozmlžený a defenzivní, takže tu radikální variantu nepovažuji za pravděpodobnou... Zajíček připomíná limity státního rozpočtu, netrvá na zvýšení od listopadu, používá slovo "zhruba"... Děkuji! Hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.