Pasáž o znásilnění v učebnici pobouřila. Jsou alkohol a drogy polehčující okolností?

úterý 29. srpna 2017 ·

Negativní ohlasy na sociálních sítích a v médiích vyvolala kapitola o sexuální kriminalitě v učebnici kriminologie. V knize se píše například o tom, že podíl na vině má i oběť znásilnění. Kritici autorům proto vyčítají, že opakují stereotypy a sexuální napadení zlehčují. Spoluautor zmíněné kapitoly to odmítá a říká, že kritici vytrhli pasáž z kontextu. Informuje server iDNES.cz.



Lukáš Bohuslav (linkedin.com)
Ženy podle knihy často i záměrně vyvolávají v mužích sexuální choutky koketováním, vyzývavostí nebo obnažováním. „Bezprostřední příčinou znásilnění nebo obecně sexuálního násilí je pak nezvládnutí pohlavního pudu mužem, který se uchyluje k násilnému vynucení pohlavního styku,“ stojí v učebnici.


Následující odstavec potom hovoří o nízké vině agresora v případech, kdy „pachatel jedná pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné či psychotropní látky a ve své podstatě je obvykle snížena jeho ovládací schopnost.“


Jako první upozornil na zmíněné části magazín Reportér, komentář se pak začal šířit na sociálních sítích, kde obsah kapitoly vzbudil pobouření. Na webu koluje rovněž otevřený dopis autorům učebnice, který jednotlivé body podrobuje kritice. Autoři a autorky dopisu se pozastavují i nad tím, proč by opilý násilník měl mít na svém chování menší vinu. „Je nepředstavitelné, že by byla konzumace alkoholu polehčující okolnost v případě autonehody. Z jakého důvodu měla být v případě znásilnění?“


Redakce iDNES.cz se proto zeptala na názor spoluautora zmíněné kapitoly o sexuální kriminalitě Lukáše Bohuslava, který působí na právnické fakultě Univerzity Karlovy. Podle něj kritici vytrhli z kontextu pár slov z knihy. „Já si myslím, že ta kritika je naprosto neoprávněná. Dochází k bulvarizaci informací, které tam jsou uvedeny,“ řekl.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

aknelka řekl(a)...
29. srpna 2017 v 11:19  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
aknelka řekl(a)...
30. srpna 2017 v 8:55  

Na mě jste si také zasedl, že ano?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.