MŠMT trvá na navýšení platů učitelů o 15 %

úterý 29. srpna 2017 ·

MŠMT trvá na navýšení platů pedagogických pracovníků o 15 % v roce 2018, tento požadavek bude prosazovat na vládě. Toto navýšení platů představuje částku 11,2 mld. korun. Cílem je, aby výše průměrného platu učitele v roce 2020 dosáhla 130 % průměrné mzdy v České republice. Z toho důvodu je nutné, aby platy učitelů rostly každoročně o 15 procent.



MŠMT při vyjednávání o rozpočtu s Ministerstvem financí navrhovalo, aby 1,76 mld. Kč původně určených na kariérní řád učitelů byly pro příští rok využity na zvýšení platů učitelů, především na podporu uvádějících učitelů, výchovných poradců atd. Ministerstvo financí toto rozdělení odmítlo a požadovalo, aby tyto peníze byly využity na tzv. mandatorní výdaje. Jako správce rozpočtu mělo Ministerstvo financí rozhodující slovo při návrhu rozdělení peněz, a tato částka by se tedy měla rozdělit mezi výdaje na společné vzdělávání (1,062 mld.), růst výkonů spojený s rostoucím počtem žáků (0,327 mld.) a kompenzace soukromým a církevním školám (0,372 mld.). Pro vysoké školy pak MŠMT navrhovalo posílení rozpočtu o 4,5 mld., díky nimž by se měla zdvojnásobit výše stipendií pro doktorandy a zlepšit financování škol. Ministerstvo financí chce ale navýšit rozpočet vysokým školám jen o 700 milionů korun.


Konkrétní částky rozpočtu pro příští rok se budou odvíjet od toho, jak 11. září rozhodne vláda, jelikož největší podíl požadovaných financí je otázka platová. Ministerstvo školství stále trvá na původních požadavcích a bude je prosazovat v co nejširší míře.


„Školství a platy pedagogů jsou hluboce podfinancované, tento stav zásadněji začalo napravovat až současné vedení MŠMT, nejdříve v čele s ministryní Valachovou, nyní s panem ministrem Štechem. Dlouhodobě souhlasíme s požadavky odborů i vysokých škol, zasadili jsme se o nejvyšší rozpočet pro resort školství za poslední desetiletí. O totéž bojujeme nyní, vyšší platy učitelů, více peněz do školství, pro vysoké školy. Tento požadavek podporuje i premiér Sobotka a my věříme, že se nám podaří získat finance pro naplnění slibu, že platy učitelů vzrostou na 130% průměrné mzdy jiných vysokoškolsky vzdělaných profesí. A opravdu činíme maximum pro to, abychom napravení žalostného postavení učitelů a pracovníků ve školství dostáli,“ upozornil náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petr Pavlík.


Bez navýšení financí nebude možné zvyšovat kvalitu vzdělávání, která se odvíjí od kvality učitelů. Nebude možné řešit ani dlouhodobé a stále rostoucí problémy ve školství, jako je například stárnutí pedagogického sboru, neochota mladých učitelů nastupovat do škol atd.


Zdroj: Tisková zprávy MŠMT

4 komentářů:

BP řekl(a)...
29. srpna 2017 v 18:43  

Tento požadavek podporuje i premiér Sobotka a my věříme, že se nám podaří získat finance pro naplnění slibu, že platy učitelů vzrostou na 130% průměrné mzdy jiných vysokoškolsky vzdělaných profesí. A opravdu činíme maximum pro to, abychom napravení žalostného postavení učitelů a pracovníků ve školství dostáli,“ upozornil náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petr Pavlík.

Kolik je 130% průměrné mzdy jiných vysokoškolsky vzdělaných profesí?

Už nechceme jen 130% průměrné mzdy všech zaměstnanců!?
Jsem z toho zmatená. Tak jak?

BP řekl(a)...
29. srpna 2017 v 18:45  

To by nám snad museli každoročně přidat 30%. A začít měli už loni, ne?

tyrjir řekl(a)...
29. srpna 2017 v 23:46  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
29. srpna 2017 v 23:48  


Žalostně hloupí sedláci mají v MŠMT ČR největší brambory?

Praha, 29. srpna 2017 – MŠMT trvá na navýšení platů pedagogických pracovníků o 15 % v roce 2018, tento požadavek bude prosazovat na vládě. Toto navýšení platů představuje částku 11,2 mld. korun. Cílem je, aby výše průměrného platu učitele v roce 2020 dosáhla 130 % průměrné mzdy v České republice...

To nám říká úvodní anotace oficiální tiskové zprávy MŠMT.

"...Tento požadavek podporuje i premiér Sobotka a my věříme, že se nám podaří získat finance pro naplnění slibu, že platy učitelů vzrostou na 130% průměrné mzdy jiných vysokoškolsky vzdělaných profesí. A opravdu činíme maximum pro to, abychom napravení žalostného postavení učitelů a pracovníků ve školství dostáli,“ upozornil náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petr Pavlík

Tohle říká politický náměstek ministra školství v téže tiskové zprávě.

http://www.ceskaskola.cz/2017/08/msmt-trva-na-navyseni-platu-ucitelu-o-15.html

Stanislav Štech
Stanislav Štech @StanislavStech
·
28. 8.
2/2 15% nárůst platů pro učitele, do roku 2020 navýšení platů na 130% platu průměrného vysokoškoláka. A také více peněz pro vysoké školy!


Tohle napsal ministr školství den předtím na Twitteru.

https://mobile.twitter.com/StanislavStech/status/902193156845916160

"Obratného politika nestojí žádná lež víc než jedno nadechnutí." řekl kdysi jistý totalitní ministr Zdeněk Nejedlý. Výše popsanou nesrovnalost nepovažuji za projev obratných politiků, ministra školství a jeho politického náměstka. Spíš je to, myslím, docela jasný projev elementární neprofesionality obou těchto pánů a také projev neprofesionality tiskového oddělení MŠMT, které takovou tiskovou zprávu vydalo. Připomíná mi to jeden vtip (pan Komárek, doufám, promine):

Učitel potká bývalého žáka s novým BMW: "Tak vidím, že si dobře vedeš, i když ti ta matematika moc nešla. Co vlastně děláš?" "Obchoduji, pane učiteli. Vykupuji brambory za korunu a prodávám je dál za čtyři. To víte, já jsem skromný, mně ta tři procenta stačí..."

DOVOLUJI SI TÍMTO NABÍDNOUT PANU MINISTROVI, JEHO POLITICKÉMU NÁMĚSTKOVI A TISKOVÉM U ODDĚLENÍ MŠMT DOUČOVÁNÍ MATEMATIKY (ZLOMKY A PROCENTA).

J.Týř




Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.