Vladimír Barák: Inkluze před zhroucením

pondělí 31. července 2017 ·

"Začleňování žáků s postižením do běžných kolektivů začalo pořádně skřípat. Stát nemá peníze na asistenty a pomůcky. Ministru školství se nedaří prosadit klíčovou změnu vyhlášky. Výhrady mají například ministr financí či ombudsmanka," píše Vladimír Barák v komentáři pro časopis Týden.

Barák pokračuje:

Vladimír Barák (vse.cz)
Už takřka rok na základních školách funguje inkluze. Děti, které mají zdravotní, psychický nebo sociální handicap, se učí spolu s těmi zdravými. V praxi se ale ukázalo, že zákon má spoustu chyb. Například chybějí peníze na pomůcky nebo nejsou jednoznačné metodické pokyny, jak s dětmi zacházet. Ministr školství Stanislav Štech, který je původním autorem plánu inkluze, by rád nedostatky ještě do začátku školního roku napravil. Pomoci má sedmdesátistránkový text novely vyhlášky.

„Schválení novely vyhlášky vnímám jako svou prioritu. Velmi intenzivně jsem ji diskutoval, všichni se k ní vyjádřili a je zcela apolitická,“ řekl před časem Štech. Poté, co dokument napadly všechny orgány, které v rámci připomínkového řízení měly tu možnost, bere zpátečku: „Účinnost vyhlášky se bude odvíjet od průběhu vypořádávání připomínek.“ To děsí ředitele škol, kteří na novelu napjatě čekají.

Naprosto klíčové připomínky zaslal ministr financí Ivan Pilný (za ANO). Štech totiž chce výrazně zvýšit prostředky, které má inkluze stát. Podle ministerstva financí „musí dojít k revizi výdajů, neboť ty jsou mimo možnosti státního rozpočtu“. Ministr Štech přesto doufá, že všechny připomínky ještě během srpna buď zapracuje, či zvrátí. V některých případech už dal navíc najevo, že je nevezme v potaz. Například pokud jde o nedostatek financí. „Výši podpory stanovuje vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Stát je povinen tyto peníze zajistit,“ reagoval. O ostatních věcech je prý ochoten diskutovat.


Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Týden

3 komentářů:

aknelka řekl(a)...
31. července 2017 v 9:15  

To je ale překvapení.

Janek Wagner řekl(a)...
31. července 2017 v 10:30  

Tradiční klišé: "Už takřka rok na základních školách funguje inkluze. Děti, které mají zdravotní, psychický nebo sociální handicap, se učí spolu s těmi zdravými." Před rokem nebyla inkluze ani náhodou...

Unknown řekl(a)...
31. července 2017 v 18:10  

"Před rokem nebyla inkluze ani náhodou.."

Ale byla, běžně jsme vyučovali žáky s tělesným a lehkým smyslovým postižením. Pravda, nemělo to zákonný rámec.
Výhrady jsou směřovány k středním a těžkým případům PAS, žákům s poruchou chování a těžkým smyslovým postižením, žákům s nízkým IQ a kombinovanými vadami, které mají řešit podpůrná opatření 3 až 5. Tyto aktivity jsou poměrně finančně náročné a právě zde má své opodstatnění škola praktická a speciální. Upřímně můžu sdělit, že běžné ZŠ těžší připady prostě nedávají a dávat nebudou. Individuální přístup v kolektivu 30 žáků není možný. V tom učitelům nepomůžou ani asistenti. Bohužel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.