V Německu je kritický nedostatek učitelů

pátek 14. července 2017 ·

Do důchodu odchází stále více učitelů a nové posily je nedokážou v dostatečné míře nahradit. K tomu připočtěme stoupající porodnost a masovou imigraci posledních let a rovnice má jasný výsledek: na mnoha německých školách nemá kdo učit. Například v Sasku začíná nový školní rok už za tři týdny, školám tu však stále chybí čtyři sta učitelů z potřebných čtrnácti set. Podle předsedy spolku saských pedagogů Jense Weichelta je situace kritická a nejhorší za poslední desítky let. Kvalifikovaných učitelů je tu nedostatek, a učí proto i ti, kdo nemají odpovídající vzdělání. Ani to však nestačí. Informuje MF DNES.


Udo Beckmann (vbe.de)
Podobné problémy má většina spolkových zemí. Podle nové studie Bertelsmannovy nadace navíc Německo není připraveno na změny, které v následujících letech školství čekají. Kromě kantorů chybějí odpovídající prostory pro školy, často se také nedostává tříd. „Školám se dosud opakovalo, ať se připraví na úbytek žáků. Tyto doby jsou pryč. A ony jsou na opačnou situaci zcela nepřipravené,“ říká jeden z autorů studie Dirk Zorn.

Předseda učitelských odborů Udo Beckmann tvrdí, že vláda navíc problém nedostatku učitelů dlouhodobě podceňovala. „A teď se ještě ukázalo, že možná pracuje s nesprávnými čísly,“ říká muž, který v této situaci není optimistou. Stejně tak podle něj kantoři budou muset věnovat více času a pozornosti žákům, kteří se nezvládají učit společně s ostatními, trpí nejrůznějšími poruchami, stejně jako integraci dětí imigrantů z odlišných kulturních prostředí.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2017 v 9:14  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2017 v 9:15  

Však my ten vyspělý stát brzy doženeme. Kdyby v ničem jiném, v tomto se nám to již jasně rýsuje.

Eva Adamová řekl(a)...
14. července 2017 v 10:50  

Co doženeme, my toho zlého imperialistu i předeženeme!!!

Unknown řekl(a)...
14. července 2017 v 15:37  

Jde to tam evidentně ve stylu inkluze. Nám již jen chybí desítky tisíc migrantů, což bude vbrzku realita. Ještě budeme vzpomínat na žáky se třetím stupněm podpory se slzou v oku. V Německu se začalo realizovat rozptylování migrantů do stále menších měst a zapadlých vesnic. Učitelům tak přibude hromada práce, která je nesrovnatelná s dnešní situací.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.