Povinná školka? V Brně rodiče nezapsali stovky dětí

pátek 14. července 2017 ·

"V Brně k zápisu nepřišlo 776 pětiletých dětí. Tedy asi pětina všech pětiletých. „Nejvíce z nich se nepřišlo v Bystrci, Černých Polích a Židenicích. Data ale nejsou úplná, některé děti mohly získat odklad pro školní docházku, nastoupit do soukromé školky nebo mimo město,“ upozornil náměstek brněnského primátora Petr Hladík. Informuje Brněnský deník.


Petr Hladík (brno.cz)
Pokud se ukáže, že děti nenastoupily nikam, rodičům hrozí až pěti tisícová pokuta. Kdo je ale za dohledání dětí zodpovědný, není jasné. „Intenzivně nyní řešíme s ministerstvem školství zřízení orgánu, kde budou spádové školy oznamovat žáky, kteří nepřišli k zápisu a spádová škola neví ani o jiné škole, kde by tak učinili,“ zmínil Hladík.

K povinnému roku se musí přihlásit všechny děti bez výjimky. „A to z důvodu, že si rodiče můžou vybrat z několika variant, která bude pro dítě nejvhodnější. Ať už denní docházku do školky, individuální vzdělávání dítěte, školku v zahraničí nebo přípravnou třídu základní školy, pokud dostaly odklad pro školní docházku,“ vysvětlila mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2017 v 9:13  

A mě by zajímalo, zda jsme přijali opět bezzubý zákon ( jako je třeba zákon o rodině, který skoro nikdo neuplatňuje).
Kdo bude zodpovědný za to, že rodiče nepřišli k zápisu?
Jak budou rodiče potrestáni? Nebo snad už pořekadlo " neznalost zákona neomlouvá" platí jen pro určitou skupinu obyvatel a pro druhou ne?

Eva Adamová řekl(a)...
14. července 2017 v 12:29  

„Intenzivně nyní řešíme s ministerstvem školství zřízení orgánu, kde budou spádové školy oznamovat žáky, kteří nepřišli k zápisu"

Děláte si prdel?

1. Nějaký takový "orgán" snad už máme. Někdo přece musí kontrolovat děti zapsané na devítiletku a řešit situaci, kdy tam rodiče dítě nezapíší.

2. Proč by měly spádové školy oznamovat žáky, kteří nepřišli k zápisu, když jednodušší cesta by byla nahlásit na "orgán", kteří žáci k zápisu přišli?
Ať si to pak "orgán" porovná s údaji na matrikách a dělá si s tím, co chce.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2017 v 15:29  

Pani Adamova. Opravdu zadny organ neni. Mesto muze( pozor na to slovo) podat skole informaci o spadovych detech. Skolka doda seznam deti, ktere do ni chodi. Jenze je stale dost deti, ktere do skolky nechodi, rodice se rozhodnou zapsat i dite, ktere neni spadove.
Pak se take ceka, jak dopdnou odklady- rodic neni povinen nikoho informovat( co kdybyste to nekde vykecala). Tudiz i my letos shaneli informace div ne pomoci agentu CIA. A stale je tu moje otazka, jak budou rodice, kteri k zapisu nesli potrestani. Je to proste porusenimzakona. A unnas nesli ani rodice, kteri maji dite ve skolce. Informaci melimhabadej.

Eva Adamová řekl(a)...
14. července 2017 v 18:47  

Vy paní Karvaiová tvrdíte, že v tomto státě nikdo nekontroluje, zda rodič přihlásil své dítě k základní devítileté docházce? Tomu tak nějak odmítám věřit.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2017 v 20:03  

Ne.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2017 v 20:11  

Popíšu proces zápisu:
-dostali jsme seznam dětí z předškoláckých tříd (dobrovolnost ředitelky MŠ)
-u některých dětí bylo ,že se budou hlásit na jinou než naši školu
-při zápise jsme si odškrtávali děti v seznamu, několik jich přišlo mimo seznam, jiné nepřišli vůbec
-komunikace se školkou po zápise, upozornění rodičů
-někteří rodiče zavolali do školy, někteří ne
- po zápise se čekalo do 10 června (kvůli odkladům)
-po 10 červnu se děti narvaly do tabulek číslo xxx (dalo nám to celé dopoledne i s kolegyní)
-v září stejně budeme asi překvapeni, protože už máme hlášky, že děti zapsané u nás (2) půjdou jinam (informace typu jedna paní povídala)
-několi dětí visí ve vzduchu(tuší se, že jsou,ale něco nehraje), jedna rodina jsou z rodu "lesany" - přírodně žijící tvorové, tudíž je asi bude honit ospod,ale až si všichni všechno ujasní.Opravdu neexistuje jakýkoli orgán, který by měl na starosti příchod rodičů k zápisu. spoléhá se, že většina rodičů přijde.To je vše.

Eva Adamová řekl(a)...
14. července 2017 v 22:05  

Propánajána paní Karvaiová, co to na vaší škole provádíte?

U nás na škole tedy neprobíhá komunikace se školkou, ale s matrikou na obecním úřadě. Vše je jasné jako facka, protože jsme malá obec. Je jasné, že ve velkých městech s mnoha školami jde o problém složitější, ale každá škola obdrží od matriky seznam spádových dětí, pokud je dítě přijato na jinou školu než spádovou musí to ředitel této školy spádové škole do konce května oznámit. No a pak už zbývá jediné, nahlásit na úřad děti, které nebyly zapsány u nás ani nikde jinde. Těch pár dětí, které ředitelé zapomněli nahlásit spádovým školám nebo které případně nakonec nastoupily jinam se dohledá. Tak by to mělo probíhat podle litery školského zákona a pravděpodobně i probíhá, protože jinak mám obavy, že by nám po republice probíhaly tisíce analfabetů, kteří nikdy neusedli do školních lavic. Nejedná se tedy o jeden "orgán" ale o součinnost více "orgánů", no a jak sama uvádíte posledním na řadě OSPOD.

No a podobně to přeci musí probíhat i při zápisu do povinného předškolního vzdělávání. Tam je to ovšem ještě čerstvá záležitost a tudíž se zkomplikovalo dezorientovanými rodiči a asi i dezorientovanými ředitelkami mateřinek a tím, že jezapsaných dětí je docela dost.



Jana Karvaiová řekl(a)...
15. července 2017 v 7:54  

Nejde o to, odkud máte jaké seznamy. jde o to, že nikdo (jeden orgán) nehlídá, kam se zapsali jednotlivé děti. kolem nás se totiž několik malých vesnických škol. A mnozí rodiče upřednostňují takové školy, i když nejdou vyloženě spádové. dojíždět tam je jednoduché. Tudíž nám nepřijde dítě, které máme na seznamu a rodič ani nemusí nahlásit, že zapsal dítě někam jinam.Rodič si splnil svou povinnost. Jenže nám tzv. falíruje dítě. Je zapsané nebo není? Má to škola nějak zjišťovat? A kdo si tedy má sumarizovat všechny děti, kam všude je rodiče nechali zapsat?

Eva Adamová řekl(a)...
15. července 2017 v 11:16  

Paní Karvaiová

1. Samozřejmě, že jde o to, odkud máte seznamy, protože ve školkách nemají a ani nemohou mít přesné seznamy dětí, ty mají na matrikách.

2. Rodiče skutečně mají pouze povinnost přihlásit dítě k základnímu vzdělávání, ale falírovat Vám nic nebude, pokud ředitelé škol budou plnit povinnosti, které jim plynou ze zákona. Připomenu znění zákona: pokud je dítě přijato na jinou školu než spádovou musí to ředitel této školy spádové škole do konce května oznámit.

3. Proč by měla škola cokoliv zjišťovat? Ředitel má pouze povinnost nahlásit na úřad děti ze seznamu, které nebyly zapsány u něj ani nikde jinde. Pokud se přijde na to, že ředitel některé sousední školy nenahlásil to co měl, ať si to s ním řeší zřizovatel.

4. A rozhodně nemějte obavy, že si to nahoře nesumarizují, vůbec nemám strach, že ve státě, který byl schopen zorganizovat odvody tak, že žádný mladík neunikl, si s tím úředníci neporadí.

Ony jsou totiž ty Hladíkovy kecy v tom článku úplně zcestné. Roky stejný systém funguje u základek, úřady si s tím radí, a najednou budeme u školek tvrdit, že neexistuje "orgán" a že to neumíme. On je jediný problém zřejmě v tom, že brněnským úředníkům se nahromadila díky počátečním zmatkům práce, která se jim nechce dělat, a tak volají po zřízení "orgánu" nového.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.