Štech: Kvůli zamítnutí kariérního řádu učitelé přijdou o 1,8 miliardy. Sárközi: Zajímalo by mě, jak ministr k této částce dospěl

pátek 14. července 2017 ·

Kvůli zamítnutí učitelského kariérního řádu ve Sněmovně učitelé v příštím roce přijdou o 1,8 miliardy korun, které se měly využít na jejich platy. Tvrdí to alespoň ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Školské odbory s případným vyškrtnutím částky z navrhovaného rozpočtu nesouhlasí. Jejich předák František Dobšík řekl, že odboráři budou usilovat o to, aby školství a kantoři o zamýšlenou sumu nepřišli. Informuje ČTK.


Stanislav Štech (twitter.com)
Sněmovna novelu o pedagogických pracovnících s kariérním řádem, kterou jí Senát vrátil, ve středu neschválila. Nepodpořili ji ani všichni vládní poslanci. Nová pravidla, která zahrnovala například přidávání začínajícím učitelům či vyšší odměny za třídnictví, měla řadu odpůrců. Petici proti přijetí podepsalo přes 20 tisíc učitelů.

"Poslanci odmítli kariérní řád. Učitelé tak přišli o 1,8 miliardy, které měly jít na jejich platy," uvedl včera na twitteru ministr školství.



Na toto tvrzení zareagoval spoluzakladatel Iniciativy Pedagogická komora Radek Sárközi:


Zajímalo by mě, jak ministr k této částce dospěl a z čeho vyvozuje, že peníze nepůjdou školám a učitelům. Nejedná se pouze o další z mnoha jeho manipulací a nepravd?

Radek Sárközi (facebook.com)
Iniciativa Pedagogická komora bude rozhodně usilovat o to, aby finanční prostředky, které byly připraveny pro kariérní řád, šly do škol a učitelům, a to prostřednictvím nařízení vlády, jak tomu bylo doposud. Vláda uvolnila z rozpočtové rezervy 404 milionů do konce tohoto roku s tím, že mají jít na kariérní řád. Jen část těchto prostředů je ovšem spojena s karérním řádem - jde o první tři položky v seznamu, viz příloha. Tedy celkem 176 milionů na 4 měsíce. V celém roce 2018 by to bylo maximálně 528 milionů korun, což je necelých 300 Kč na učitele měsíčně! Pokud jsou tyto prostředky připraveny pro rozpočet na rok 2018, není žádný důvod je nedat školám a učitelům jiným způsobem. Jestliže nejsou připraveny, stejně by je nedostali...

Pak jsou tu ještě evropské peníze z projektu IMKA, což je 508 milionů na 5 let, které se díky nepřijetí kariérního řádu uvolní (projekt bude muset být zrušen a ministerstvo financí bude muset prošetřit, zda nebyly dosud utracené peníze vynaloženy v rozporu s rozpočtovými pravidly...) a lze je formou šablon poslat přímo školám na nákup pomůcek.


Zprávu ČTK naleznete zde

12 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
14. července 2017 v 10:45  

"projekt bude muset být zrušen a ministerstvo financí bude muset prošetřit, zda nebyly dosud utracené peníze vynaloženy v rozporu s rozpočtovými pravidly..."

Porušení rozpočtové kázně jak vyšité. Jsem zvědavá jestli se po těch nahoře finančáci tak pohoní jako po malých příjemcích projektu dole, kterým se omylem např. podařilo převést platbu z projektového účtu na jiný účet než měla platba směřovat.

A k těm 1,8 miliardy. Přece opravdu nemůže být problém nařízením vlády tyto peníze přeměrovat do škol na zvýšení třídnických příplatků, snížení úvazku výchovným poradcům a na zavedení příplatku pro uvádějící učitele. Jistě byl by to závazek, který by zatěžoval i rozpočty příští, ale ty by snad zaděžoval i schválený kariérní řád, který toto obsahoval. No a na nic jiného, kromě výše uvedeného, se v nejbližších letech v rámci kariérního řádu do škol ani dostat nemělo.

Unknown řekl(a)...
14. července 2017 v 15:29  

Paní Adamová má naprostou pravdu. Možná to ale funguje ve stylu: Vy jste bojovali proti "nejdokonalejšímu KŘ" a proto nikdo nic nedostane. Doufám, že až tak přízemní názory na MŠMT nevládnou. To by byl potom malér jako vrata.

"snížení úvazku výchovným poradcům" - u nás má výchovný poradce úvazek 19 hodin. Tak tak stíhá agendu pro inkluzi. Kam až tedy jít při snižování úvazku?

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2017 v 18:44  

A kde leží těch x miliard dnes?
Jsou určeny účelově na školství?
Jestliže ano, proč se nedají poskytnout školám jiným způsobem?

Nebo je to jen vyhrožování, aby slabší duše pedagogické začaly spílat těm, co měli odvahu podepsat petici?

Radek Sárközi řekl(a)...
14. července 2017 v 19:19  

Nezaznamenal jsem, že by proti petici s 21 609 podpisy proti kariérnímu řádu vystoupila stejně početná skupina na podporu kariérního řádu. Na podporu kariérního řádu vystoupilo jen několik jednotlivců. Největší skupina - "Chceme kariérní řád" na Facebooku - má jen 120 příznivců...

Ygrain řekl(a)...
14. července 2017 v 22:27  

"Vy jste bojovali proti "nejdokonalejšímu KŘ" a proto nikdo nic nedostane"

Bingo.

Ale vzhledem k tomu, že naprostá většina z nás by stejně nedostala nic, to má asi takovou váhu jako vyhrožovat diabetikovi, že nedostane cukr do kafe :D

Martin Mikuláš řekl(a)...
16. července 2017 v 16:02  

Tak to se Vám pane Sárközi nepovedlo. Informace v petici byly značně zavádějící a někdy i nepravdivé. Nepochopení, že platové tarify a kariérní řád jsou na sobě nezávislé, je tristní. 21,000 podepsaných tvoří jen cca 14% menšinu učitelů ... nutno oprášit tuto jednoduchou aritmetiku.

tyrjir řekl(a)...
16. července 2017 v 18:07  

Nepochopení, že platové tarify a kariérní řád jsou na sobě nezávislé, je tristní. 21,000 podepsaných tvoří jen cca 14% menšinu učitelů ... nutno oprášit tuto jednoduchou aritmetiku.

- Nepochopení, že chronický podvyživenou kozu nelze honit po dvoře zpotvořeným kariérním řádem je tristní.

- Většina učitelů a zřejmě i ředitelů škol se zpackaným a sněmovnou zamítnutým návrhem kariérního řádu nesouhlasila

Viz např. projevy při sněmovním projednávání návrhu KŘ 12.7.2017

- Nutno "vyprášit kožich" těm, kteří deformují tuto jednoduchou aritmetiku.

:)))

tyrjir řekl(a)...
16. července 2017 v 18:32  

Která ze sněmovních stran se návrhu KŘ zastala? ŽÁDNÁ! Žádná koaliční nebo opoziční strana - ani všichni poslanci z ČSSD pro KŘ nehlasovali, protože by se za to asi museli stydět před svými voliči.

Nejen pro MŠMT, ale i pro ČSSD to byl naprostý debakl, který mě osobně mrzí, protože bylo možné mu v MŠMT předejít férovějším postupem při přípravě KŘ.

Jak je to s touto jednoduchou aritmetikou?

J. Týř

tyrjir řekl(a)...
17. července 2017 v 3:44  



Jednoduchá aritmetika: Jak hlasovalo 50 poslanců ČSSD o Kariérním řádu?

33 Pro
1 Zdržela se
9 Přítomni ve sněmovné ale Nepřihlášeni k hlasování
7 Nepřítomní ve sněmovně (omluveni)

Viz: https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=66774&l=cz

Deset přítomných poslanců ČSSD se tedy zdrželo nebo se (takticky?) nepřihlásili k hlasování.

Sedm poslanců, včetně předsedy ČSSD a současně ministra vnitra, včetně expředsedy ČSSD a současně premiéra Vlády ČR (!) A včetně ministra zahraničí a současně volebního lídra ČSSD bylo ve Sněmovně nepřítomno. Proč tam nebyli, když vzdělávání a Kariérní řád prohlašuje ČSSD za prioritu, ve které má čisté svědomí? Proč tam nebyl alespoň pan premiér, který se předtím společně s paní exministryní školství holedbal, jak "zlepšili" podmínky učitelům? Znáte někdo odpověď?


Jak je to s touto jednoduchou aritmetikou?

J. Týř






Unknown řekl(a)...
17. července 2017 v 11:21  

"16. července 2017 16:02"

Martine, těch podpisů tam mohlo být klidně 100 000 i více. Na podpis byl jen týden. 120 podpisů pro KŘ je ostuda tvůrců zmetkovitého KŘ.

tyrjir řekl(a)...
17. července 2017 v 11:27  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
17. července 2017 v 12:09  


Říká-li pan Štech, že školy přijdou o 1,8 mld. korun a je-li to pravda, měl by si myslím uvědomit, že na tom nese jako bývalý politický náměstek ministryně školství a jako současný ministr významný kus viny. Doufám, že se přestane vymlouvat a plně se soustředí na projednávání školského rozpočtu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.