Putovní výstava z Osvětimi se rozjede napříč Evropou a Spojenými státy

neděle 30. července 2017 ·

S myšlenkou, jak přiblížit hrůzy nacismu širšímu okruhu lidí, přišli zástupci muzea na místě bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi. Plánují vyrazit s exponáty z tábora na jihu Polska napříč Evropou a Spojenými státy. Slibují si, že se z pojízdné výstavy stane varování pro moderní evropskou a americkou společnost, která se podle zástupců muzea nachází v "nejistém období". Výstava nabídne artefakty z dob druhé světové války, vagon, ve kterém byli přepravování Židé do tábora, vybavení plynových komor, či předměty, které po sobě zanechali jak Židé a ostatní věznění, tak nacisté. První zastávkou na evropském "turné" bude španělská metropole Madrid. Informuje server Aktuálně.cz.


Podle ředitele muzea v Osvětimi Piotra Cywińského má být mobilní exhibice nazvaná "Ne tak dávno. Ne tak daleko" de facto "varovným pláčem" pro příští generace. "Svět se dnes hýbe nejistým směrem," řekl televizi BBC Cywiński. "Proto se musíme stále více a více spoléhat na silné základy naší paměti. Osvětim a tragédie holokaustu je částí oné paměti a nemůže být vynechána při tvorbě nového světa," dodal.

Celý projekt se podle deníku The New York Times začal rodit v roce 2010, kdy Poláky oslovili zástupci španělské společnosti Musealia. "Našim cílem je soustředit se na vyšší společenské cíle, jako jsou vzdělání a osvěta společnosti," řekl ředitel Musealie Luis Ferreiro serveru BBC.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.