Léto se může Němcům prodražit. Když vezmou děti na dovolenou mimo prázdniny, dostanou pokutu

neděle 30. července 2017 ·

V Německu přibývá případů, kdy rodiče uvolňují své děti ze školy krátce předtím, než jim začnou prázdniny. Důvody jsou prosté. Letenky do zahraničí jsou levnější a na silnicích je méně dopravních zácp. Jejich snaha o ušetření se jim ale může ve výsledku hodně prodražit. Během pasové kontroly při letech mimo schengenský prostor policie kontroluje, jestli děti mají nějaký vážný důvod proto, aby nebyly ve škole. Pokud žádný nenajdou, rodičům hrozí vysoká pokuta. Informuje server Aktuálně.cz.

Například v Bavorsku mohou rodiče zaplatit 500 až 1000 eur (v přepočtu až 26 tisíc korun), pokud jejich dítě nebylo uvolněno z výuky z vážnějších důvodů. Tedy například na pohřeb v rodině nebo kvůli nemoci.

"Rodiče jsou stále více opovážliví," řekl pro německý deník Die Welt mluvčí policie v bavorském městě Norimberku Bert Rauenbusch. "Opravdu se jim to ale nevyplatí. Když je na letišti chytíme, levnější letenky jim jsou k ničemu," dodal.

Pro rodiče, kteří uvolní děti z výuky kvůli levnějším letům, nemají úřady žádné pochopení. "Bohužel existují rodiče, kteří jednoduše prodlužují prázdniny svým dětem. Máme tu ale stále povinnou školní docházku," řekl po deník Die Welt mluvčí ministerstva školství v Bavorsku. Podle něj je důležité, aby byly děti na konci školního roku v lavicích. Školy totiž v této době pořádají mnoho projektů, které mají upevnit pospolitost dětí.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. července 2017 v 9:10  

"Školy totiž v této době pořádají mnoho projektů, které mají upevnit pospolitost dětí. "

Až při té poslední větě mi došlo o co vlastně jde. Tady vůbec nejde o nějaké zameškání výuky poslední týden před prázdninami.

Eva Adamová řekl(a)...
30. července 2017 v 9:51  

"Podle něj je důležité, aby byly děti na konci školního roku v lavicích. Školy totiž v této době pořádají mnoho projektů, které mají upevnit pospolitost dětí."

A co taková pospolitost rodiny, to už dneska nemá žádnou váhu?

Na konci roku, ať si dítě mastí, kam chce. Aspoň jich v tom chaosu, který zejména poslední týden ve školách panuje (a nedělám si iluze, že v Německu to mají jinak), bude ve třídě míň. Pokud ovšem dítě vyrazí na dovolenou, a to někdy i čtrnáctidenní, v průběhu školního roku a ještě se rodič domnívá, že škola je povinná děcko doučovat, tak tomu já říkám opovážlivost. A takové ženu ze školní budovy sviňským krokem.

Unknown řekl(a)...
30. července 2017 v 11:26  

Mě je jedno o co ve skutečnosti jde. U nás se taky jezdilo koncem roku na výlety.

Pro mě je důležité, že pasová kontrola na letišti tohle vůbec řeší. U nás to pomalu nemůže řešit ani škola. Chtšěl bych vidět ředitele, který by neuvolnil dítě na dovolenou s rodiči(jestli by to vůbec prošlo, pokud by rodiče přišli s právníkem). V ČR musí mít vážný důvod škola k zamítnutí, kdežto v Německu musí mít vážný důvod rodič k povolení.

Unknown řekl(a)...
30. července 2017 v 14:20  

Jde o multikulturu a politickou korektnost, protože před 3 roky to bylo v Německu každému šumafuk.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.