Poplatky za vysokou školu: v USA půl milionu, v Dánsku ani korunu

středa 19. července 2017 ·

V USA mohou studenti prestižní veřejné školy zaplatit v přepočtu až skoro půl milionu korun ročně. Dánové naopak dostanou během studia příspěvky na stravu až 20 tisíc korun měsíčně. Srovnání univerzit z různých koutů světa, zveřejnil server CNBC. Informuje iDNES.cz.

Američtí studenti průměrně zaplatí za jeden rok strávený na veřejné univerzitě zhruba 20 090 dolarů (v přepočtu skoro 460 tisíc korun), píše server CNBC. Pokud se rozhodnou pro soukromou školu, může se částka vyšplhat až na 34 220 dolarů (v přepočtu přibližně 780 tisíc korun).

Kvůli vysokoškolskému diplomu si tak mnoho studentů bere půjčky, podle serveru CNBC jde až o 44 milionů mladých Američanů. Hodnota jejich dluhu je na 1,4 bilionů dolarů (v přepočtu přibližně 32 bilionů korun).

V České republice jsou školy veřejné, státní a soukromé. V přehledu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jsou 2 státní, 26 veřejných a 40 soukromých vysokých škol.

Studenti soukromých univerzit platí zhruba v rozmezí od 20 do 120 tisíc korun za akademický rok. Například na Newton College v Praze posílají studenti oboru Global Business and Management (Světový obchod a management) na účet školy 119 tisíc korun. Za ostatní bakalářské obory zaplatí zájemci kolem 50 tisíc korun ročně.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.