Budou peníze na asistenty pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním? Ministerstvo školství odpovídá na otázky České školy

úterý 18. července 2017 ·

Portál asistentpedagoga.cz přinesl minulý týden zprávu „Ministerstvo školství končí s financováním asistentů pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním!“ Píše se v ní: „Až dosud byli asistenti pedagoga pracující s žáky se sociálním znevýhodněním financováni z rozvojového programu ministerstva školství (MŠMT), podle aktuálních zpráv se ale MŠMT rozhodlo v tomto rozvojovém programu od září 2017 již nepokračovat, velká část těchto asistentů pedagoga ve školách tedy skončí.“ Česká škola požádala o vysvětlení ministerstvo školství. Přinášíme celou zprávu portálu asistentpedagoga.cz i odpověď ministerstva školství.

Ministerstvo školství končí s financováním asistentů pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním

Až dosud byli asistenti pedagoga pracující s žáky se sociálním znevýhodněním financováni z rozvojového programu ministerstva školství (MŠMT), podle aktuálních zpráv se ale MŠMT rozhodlo v tomto rozvojovém programu od září 2017 již nepokračovat, velká část těchto asistentů pedagoga ve školách tedy skončí.

Popis problému

Až do roku 2016 byli asistenti pedagoga financováni ze dvou různých dotačních systémů – zvlášť fungovalo financování asistentů pedagoga pro žáky se zdravotním postižením a zvlášť byl realizován rozvojový program na financování asistentů pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním. Počínaje rokem 2016 se MŠMT rozhodlo sjednotit systém financování v rámci tzv. podpůrných opatření (zaváděných vyhláškou č. 27/2016 Sb.). U žáků se zdravotním postižením se nic významného nezměnilo, stejně jako dříve musí doložit k žádosti o asistenta doporučení ze školského poradenského zařízení (pedagogicko-psychologické poradny nebo speciálně pedagogického centra). U žáků se sociálním znevýhodněním je ale změna výrazná. Dříve (v rozvojovém programu) totiž u těchto žáků k žádostem o asistenta pedagoga nebylo nutné dokládat doporučení školského poradenského zařízení, nově (v systému podpůrných opatření) musí školy k žádostem o asistenta pedagoga i u žáků se sociálním znevýhodněním doložit doporučení školského poradenského zařízení – a právě v tom je ten hlavní problém, rodiče žáků se sociálním znevýhodněním totiž v mnoha případech se školou vůbec nespolupracují a nejsou ochotni se svým dítětem návštěvu poradenského zařízení absolvovat, škola tak nezíská potřebné doporučení a tudíž ani nemůže žádat o dotaci na asistenta pedagoga. V průběhu roku 2016/2017 některé odborné organizace na tento problém ministerstvo školství upozorňovaly, navzdory těmto upozorněním se ale MŠMT rozhodlo rozvojový program na financování asistentů pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním k 31. 8. 2017 ukončit.

Aktuální stav

Podle statistických údajů ze září 2015 pracovalo v českých školách 850 asistentů pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním. Víme, že někteří ředitelé najdou těmto svým asistentům od září 2017 jiná místa (např. u žáků se zdravotním postižením nebo na pozici školních asistentů placených z projektů Evropské unie), obáváme se ale, že většina těchto asistentů přijde se začátkem nového školního roku o práci.

Výzva

Rádi bychom ještě jednou upozornili ministerstvo školství, o jak velký problém se jedná, na to ale potřebujeme znát údaje o počtech škol a asistentů, kterých se tento problém dotýká. Proto Vás chceme poprosit:

• Jste asistent pedagoga, kterého se tento problém týká, nebo učitel, ředitel školy, která o asistenta přijde? Prosím, napište nám, odkud jste a jak se Vás problém dotýká, nejlépe prostřednictvím našich webových stránek – zde: http://www.asistentpedagoga.cz/kontaktni-formular

• Víte o asistentovi, učiteli nebo škole, kterých se tento problém dotkne? Prosím pošlete jim odkaz na tento článek.

Nechceme, aby toto – z našeho pohledu chybné – rozhodnutí ministerstva prošlo bez odezvy těch, kterých se nejvíce dotkne. Dejte nám možnost hájit i Vaše zájmy! Děkujeme!


Odpověď ministerstva školství

Rozvojový program „Financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením a financování asistentů pedagoga dle § 18 vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, na období září - prosinec 2017“ je nově vyhlašován ve dvou modulech:

· Modul A je zaměřen na finanční podporu asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením v soukromých a církevních školách, kterým školské poradenské zařízení (dále „ŠPZ“) doporučilo asistenta pedagoga v souladu s vyhláškou č. 73/2005 Sb. před 1. září 2016. Finanční podporu bude možné z rozvojového programu získat po dobu platnosti doporučení ŠPZ, nejdéle však do 31. prosince 2017.

· Modul C je určen na financování asistentů pedagoga. Je vyhlašován jako průběžná výzva.

Modul B, který byl zaměřen na finanční podporu asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním ve školách všech zřizovatelů, již na období září - prosinec 2017 vyhlašován není. Již ve vyhlášení rozvojového programu na období leden - srpen 2017 MŠMT informovalo, že zajištění financování asistenta pedagoga z prostředků rozvojového programu v modulu B bude nejdéle do 31. 8. 2017.

K zajištění podpory asistenta pedagoga od září 2017 budou moci školy využít:

· nárokových podpůrných opatření na základě doporučení ŠPZ,

· čerpání finančních prostředků na asistenta pedagoga, který není nárokovým podpůrným opatřením z rozvojového programu modulu C,

· využití možnosti čerpání nenárokových finančních prostředků ze šablon OP VVV (ESF) pro základní školy - školní asistent, sociální pedagog.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.