Petr Honzejk: Ivan Pilný informuje: Líp nebude

pondělí 24. července 2017 ·

„Občas je dobré naslouchat lidem, kteří jsou dostatečně "in" na to, aby měli detailní vhled do fungování společnosti a politiky, a zároveň jim už o nic nejde, takže mají nadhled a mohou problémy pojmenovávat naplno. Takovým člověkem je třeba ministr financí Ivan Pilný. Zná politiku, chápe její limity, vidí do financování státu, zároveň už ve svém věku nemá žádné iluze a nehodlá nikam kandidovat, takže si můžeme být jistí, že jeho postřehy nejsou kontaminované ani naivitou, ani ambicemi. Postřehy jsou to neveselé a lze na jejich základě formulovat nepříjemnou pravdu: Politika nám slibuje útěšné nesmysly. Líp nebude,“ píše Petr Honzejk v komentáři pro Hospodářské noviny.

Honzejk pokračuje:

Petr Honzejk (twitter.com)
Základní Pilného postřeh se týká budoucnosti důchodů v Česku. Systém je dle něj neudržitelný, na státní penze v dohledné budoucnosti nebudou peníze, lidé si musí šetřit sami, nebo mohou počítat s tím, že budou pracovat v podstatě až do smrti. Drsnou zprávou o důchodech se ale nepříjemné Pilného pravdy o Česku nevyčerpávají. V posledním rozhovoru pro MF Dnes říká natvrdo i další nepopulární věci. Například to, že až vyschnou evropské dotace, nebude z čeho stavět a opravovat silnice, budou problémy s financováním vědy a výzkumu. Jako ministr financí o tom musí něco vědět. Jenže popřeje mu někdo sluchu v zemi, kde patří v poslední době k dobrému tónu zaklínat se suverenitou a dštít síru na Brusel coby titulární sídlo všeho zla? I tady by bylo dobré společně s Pilným otevřít oči, odhodit eurohudrání (které též patří ke zdejší variantě politické korektnosti) a přiznat si, jak se to s plusy a minusy členství v unii ve skutečnosti má. Pak možná budeme připraveni přijmout i další Pilného nepříjemnou pravdu, totiž že si za problémy, které svalujeme na Brusel, můžeme často sami. Například čerpání démonizovaných eurodotací si komplikujeme tím, že je nedokážeme utratit: máme podmínky nastavené tak, že obce raději nic nestavějí, protože se starostové bojí, že by na ně někdo podal trestní oznámení kvůli nehospodárnosti či rovnou korupci.

Všechno směřuje k obtížné udržitelnosti dosavadních jistot.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
24. července 2017 v 9:50  

Ministr Pilný má teď plně v rukou to, zda své myšlenky o nutnosti investicí do vzdělávání také prakticky naplní.

Je mi úplně jedno, jestli mi ANO slibuje navýšení učitelských platů.
Babiš má na ministerstvu financí svého člověka, který to může provést tady a teď.

Ne slova, ale činy mne zajímají.

Unknown řekl(a)...
24. července 2017 v 10:51  

babiš+pilný lidi z korporativu přišli do politiky a mysleli si,že lze řídit stát jako korporativ nelze,v korporativu nelze žít nadluh,protože by zkrachoval,kdežto stát může žít na dluh docela úspšně jako my a dokonce i italové či řekové,pilný pokračovat v politice po volbách nebude,není schopen řídit ministerstvo jako ztrátový podnik,je otázka co si počne babiš,kapituluje a odejde,nebo bude imitovat činnost (což dělat teď tři roky) a pokračovat zadlužení nebo se rozhoupe k velkému řezu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.