Odpojený muž: Jak technologie připravuje muže o mužství a co s tím.

neděle 16. července 2017 ·

Nové tóny do aktuálních debat o postavení žen a mužů, kde drtivě převládá důraz na znevýhodnění prvně jmenovaných, vnáší kniha Odpojený muž Philipa Zimbarda a Nikity D. Coulombové. Připomíná existenci sfér, v nichž jsou handicapováni muži, a snaží se nabídnout alespoň dílčí řešení. Recenzi Jana Lukavce přináší server iliteratura.cz.


Philip Zimbardo (youtube.com)
Zimbardo se v současné době věnuje Projektu heroické představivosti (Heroic Imagination Project), v němž zkoumá a podněcuje hrdiny a hrdinství všedních dní. V minulosti se ale proslavil zvláště takzvaným stanfordským experimentem, kdy ve sklepě Stanfordovy univerzity nechal vystavět vězení a náhodně vybral několik studentů, které rozdělil na vězně a dozorce. Ačkoliv šlo původně o muže podobných psychických charakteristik, v důsledku zařazení do jednotlivých skupin se v jedněch „probudila“ bachařská mentalita a v druhé skupině mentalita podřízených. Ani sám Zimbardo si tehdy neuvědomil vážnost situace – z vědce se proměnil v ředitele vězení, a místo aby experiment zastavil, zhroucené nechal odvážet a vězení doplňoval novými studenty.

V nejnovější knize Zimbardo poznatky z tohoto svérázného pokusu připomíná – a dává si za úkol prozkoumat důvody, proč dnešní mladí muži selhávají ve studiu, společensky i po sexuální stránce. Zabývá se podmínkami, které k této situaci přispívají, jako jsou život v rodině bez otce, snadná dostupnost vzrušujících videoher a volný přístup k pornografii na internetu. Dále zmiňuje obecnější faktory, jako jsou fyziologické změny způsobené životním stylem a prostředím, kdy se v mužském těle snižuje množství testosteronu a roste množství estrogenu, dále dopad médií, nedostatek pracovních příležitostí způsobený ekonomickou krizí a všeobecný úpadek školství v mnoha zemích, které v chlapcích nedokáže vzbuzovat dostatečný zájem, podněcovat přirozenou zvídavost.

Zvláštní pozornost autoři Odpojeného muže věnují politickým a ekonomickým důsledkům právního systému, který uznává práva žen, ale nezohledňuje nijak speciálně práva mužů. Součástí obecného zvýhodňování žen v západní společnosti je podle nich třeba to, že na výzkum rakoviny prsu jde více peněz než na bádání o rakovině prostaty; při Bílém domě existuje Rada pro ženy a dívky, ale nikoli pro muže. Upozorňují na dvojí metr při posuzování problematického chování mužů a žen: za stejné kriminální činy dostávají ženy podmíněné tresty, kdežto muži jdou rovnou za mříže; pojem „znásilnění“ je vyhrazen takřka výhradně pro ženské oběti, ačkoli mnozí muži připouštějí, že o panictví přišli tak, že je nějaká žena zmanipulovala, zahnala do kouta, využila jejich „vyjukanosti a oni se poddali, protože si mysleli, že se to tak musí“. Proč může žena veřejně radit, jestli pustit partnera k vodě za to, že si nedává záležet na předehře? A díky čemu může provozovat taxislužbu, která využívá jen řidičky a vozí výhradně zákaznice, ale u mužů by byla podobná „neomalenost naprosto nepřípustná“, rozhořčují se autoři.

Philip Zimbardo a Nikita D. Coulombová: Odpojený muž: Jak technologie připravuje muže o mužství a co s tím. Přel. Libuše Čížková a Kateřina Klabanová, Grada, Praha, 2017


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
18. července 2017 v 11:45  


Genderblbismus: Odpojovaný muž aneb Okénko do života politického hmyzu

Samička Kudlanky nábožné někdy požírá samečka už během kopulace. Včely mají trubce jen pro zásobu semene, kterým někteří z nich jednou za čas oplodní novou matku královnu. Plodnou matku královnu mají včely vždy jen jednu, ostatní jsou dělnice. Koncem léta včely dělnice vždy trubce vyženou a na jaře si "udělají" nové...

U Lidí se jako u myslících bytostí vyvinula rodinná a společenská spolupráce mezi mužem a ženou proto, aby se mohli společně starat o děti, Pro každou rozumnou společnost a stát je rodina důležitá věc.

Amorální genederblbistický politický kalkul vede, jako součást neoliberální globalizační ideologie, dnes v některých zemích tzv. Západu k oslabování funkce rodin a států. To se i v Česku projevuje například stupidní feminizací podfinancovaného školství, ve kterém jsou děti, velmi často z neúplných rodin, i ve škole vzdělávány a vychovávány zase převážně jen ženským vzorem. I o tom píše, a hovořil o tom nedávno v ČT, autor knihy Odpojovaný muž. Nikoli jen o "mrzačícím vlivu technologií" jen na muže.

Ta kniha stojí za přečtení.

J.Týř



Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.