Zítra uplyne třicet let od zahájení programu Erasmus pro výjezdy studentů. Do ciziny zamířilo přes devět milionů Evropanů.

středa 14. června 2017 ·

Jiný pohled na svět, přátelé v cizích zemích i přínos pro odborné studium–to bývají nejčastěji zmiňovaná pozitiva unijního projektu, který začal 15. června 1987. Tehdy se na něm podílelo jen jedenáct zemí a v prvním ročníku vyjelo pouze 3244 studentů. Za tři celé dekády toto číslo vyskočilo na více než devět milionů osob, ovšem nejen vysokoškoláků (kteří převažují), ale též učitelů či zájemců o odborné vzdělávání v jiné zemi Evropské unie. Informují Lidové noviny.

Do programu se od roku 1998 zapojilo z Česka 280 tisíc účastníků. Z tohoto počtu bylo přes 90 tisíc vysokoškolských studentů a 32 tisíc pedagogů, dále 33 tisíc studentů středních škol, jejich učitelů a na 90 tisíc mladých dobrovolníků.

Pro české studenty byly v uplynulé dekádě nejatraktivnějšími zeměmi Německo, Francie, Španělsko, Velká Británie a Finsko. Naopak nejvíce k nám od roku 2006 jezdí na zkušenou Španělé, Francouzi, Slováci, Turci a Poláci.

Dvě české instituce jsou velmi aktivní i z celoevropského pohledu. Kupříkladu ve školním roce 2014/15 se Univerzita Karlova dostala do první desítky škol, jež vysílají nejvíce studentů a pedagogů „na Erasmus“. Zásluhou 1490 výjezdů byla desátá, dvanácté místo za 1441 osob obsadila Masarykova univerzita.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.