Slováci už kojenecké ústavy zrušili. Česko se jich nevzdává

středa 14. června 2017 ·

Do českých kojeneckých ústavů bylo v roce 2015 přijato 1666 dětí. A do slovenských? Nula. Důvod je prostý – Slováci žádné kojenecké ústavy nemají. Před jedenácti lety zakotvili do zákona, že opuštěné děti mladší tří let do ústavů nepatří. Dnes je tato hranice posunuta na šest let a má se dále zvedat. Informují Hospodářské noviny.


Michaela Marksová (vlada.cz)
Tuzemským politikům se zatím žádnou věkovou hranici stanovit nepodařilo a Česko tak patří k posledním zemím EU, které ji nemají... Poslední verzi návrhu na reformu péče chce ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová předložit vládě do konce června. I kdyby o návrhu nakonec své ministerské kolegy přesvědčila, nestihne ho prosadit ve sněmovně.

České děti podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka ústavy potřebují, protože tam dostanou nezbytnou zdravotní péči. „Kojenecké ústavy musí zůstat jako zdravotnická zařízení,“ řekl ministr a dodal, že návrh na stanovení věkové hranice na vládě nepodpoří.

Marek Roháček, předseda slovenské nevládní organizace Návrat, která pomáhá v oblasti náhradní rodinné péče, se s tezí, že kojenecké ústavy mají své opodstatnění, setkává při svých cestách do Česka často. „Přitom na Slovensku už toto nikdo do mikrofonu neřekne. Ne že by si to nikdo nemyslel, ale kdyby to řekl nahlas, tak se shodí,“ vysvětluje a pozastavuje se nad tím, že mateřská země psychologa Zdeňka Matějčka už ústavy pro nejmenší dávno nezrušila.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. června 2017 v 8:43  

Ano. Jak to píší v článku, zaměstnanci kojeneckých ústavů se stali profesionálními rodiči. Pokud jim to stát zaplatí, pak je to řešení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.