Studie: Vzdělaní čeští muži žijí o osmnáct let déle než ti se základkou

neděle 4. června 2017 ·

Pokud jste vysokoškolsky vzdělaný muž, máte v Česku šanci, že se dožijete o 17,8 roku více než muž se základním vzděláním. Tvrdí to studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Čeští demografové sice došli k výrazně nižšímu číslu, přesto však potvrzují, že vliv vzdělání je v tuzemsku v tomto ohledu větší než v jiných zemích OECD, píše MF DNES.

Rozdíl mezi dožitím vysokoškolsky vzdělaných mužů a těmi s pouze základní školou je nejvyšší mezi pětatřiceti členskými zeměmi OECD, kde je průměr zhruba sedm let. Uvádí to zpráva o zdravotním stavu obyvatel členských zemí za rok 2015 (studii v angličtině si můžete přečíst zde). U žen je rozdíl na dožití kolem pěti let, což odpovídá evropskému průměru.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
4. června 2017 v 9:04  

No, jsem vzdělaný (nebo aspoň fachidiot s vyskokou školou), ale mám aj základku... Co platí pro mne?

Už se těším, jak z té studie bude někdo vařit bramboračku a la "neomezujme přístup k VŠ vzdělání, prodloužíme lidem život...."


Možná má smysl ocitovat jeddnu větu ze studie:
"Life expectancy in OECD countries varies not only by gender, but also by socio-economic status as measured, for instance, by education level (Figure 3.5)."
(Očekávaná délka dožití nezávisí jen na pohlaví, ale I na SOCIOEKONOMICKÉM STATUSU, měřeném např. úrovní vzdělání.)

Jinak po prolétnutí těch tří stránek jsem moc nepochopil, jak se měří ta "education gap"... Ale řekl bych - vzhledem k tomu, že to stojí na datech pro lidi zemřelé kolem roku 2012, 2015 (tj. vzdělávaných po druhé válce) - že bude celkem odlišná pro západní, jižní a ostblock země...

---
Taky nevím, jestli pro odhad doby dožití (navíc pro dnešní třicetileté) není přítomný čas "žijí" trochu mimo...

Eva Adamová řekl(a)...
4. června 2017 v 10:59  

V tom výzkumu je podle demografů nějaká pořádná krpa.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. června 2017 v 14:19  

Já jsem také četla jednu studii, bohužel netuším název. A tam se psalo, že nezáleží da době absolutního dožití,ale střední době. A ta se prý bude pozvolna zkracovat. Vyhráli lidé narození před válkou a po ní, protože žili v dlouhodobém nebo občasném nedostatku a dost fyzicky pracovali. Další a další generace již často žily v dostatku a práce fyzického charakteru už také není in. Sice se trochu více sportuje, jenže ne všichni.O vzdělání tam nebylo nic. Obávám se, že podobné studie bývají často na zakázku různých teorií - změna důchodové reformy, změna školské reformy, změny ve zdravotnictví. A pokaždé je kladen důraz na něco jiného.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.