Jiří Růžička ke kariérnímu řádu: Peníze a pravomoci mají mít ředitelé

sobota 3. června 2017 ·

„Nebudeme nic jiného dělat, než psát papíry a setkávat se. Kdyby obecná kritéria byla nastavená a dala se zodpovědnost a peníze řediteli, tak by to bylo prospěšnější,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas senátor a dlouholetý ředitel gymnázia Jiří Růžička.


Jiří Růžička (senat.cz)
Vést pedagogy podle navrhovaného kariérního řádu by znamenalo administrativní zátěž a neustále je kontrolovat, přitom on jako ředitel dobře ví, kde a s kým by měl o čem mluvit.

„Soustředíme se na formální stránku věci, ne na tu podstatu. Tedy na to, aby učitel šel do školy dobře připravený, aby s těmi dětmi uměl pracovat, a já jako ředitel bych na to měl dbát,“ říká.





Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. června 2017 v 12:29  

Kolik ředitelů je toho schopno?

Málokterý ředitel větší školy po 10 letech ředitelování má vůbec představu o výuce na své škole. Natož na jiných. Pokud učí rozhodně si nevybere tu nejhorší třídu na škole. Výuku řídí zástupci. Ředitel shání peníze a rekonstruuje.
ČŠI zjistí kaktéž kulové. Z jedné maximálně dvou hodin u učitele nemá šanci nic pořádně poznat.
Ono by stačilo přidat předsedům předmětových komisí, než dělat rozsáhlé atestace. Zrovna tak, každá škola či učitel má nebo může mít svou složku se svým portfoliem. Včetně výsledků na škole. To nemluvím o autoevaluaci školy. To by mělo stačit na jakýkoliv výběr. Je to víc informací než je schopna jakákoliv komise vytvořit. Stálo by to minimum peněz. Tedy nemohla by se na tom přiživovat spousta úředníků a zběhů od učení.
Takže spousta peněz by mohla jít kantorům místo úřednictvu.

Romana Howe řekl(a)...
3. června 2017 v 15:04  

Pane Vanku, souhlasim, realita je na konzervativnich skolach, rizena hlavne takovymi rediteli, presne takova, jak rikate. Souhlasim i s Vasimi navrhy.

tyrjir řekl(a)...
4. června 2017 v 20:09  

Právní subjektivita škol přinesla školám, ředitelům i učitelům, mnoho obtíží - zaznělo to i při senátní diskusi o kariérním řádu. Dřív byli např. učitelé ZŠ zaměstnanci ONV a později OÚ, které jim dělaly administrativné právní servis, ředitelé i učitelé měli méně starostí s papírováním a mohli se víc věnovat výuce. J.Týř

řadový učitel řekl(a)...
11. června 2017 v 9:06  

Rozhodně nedávat peníze na odměňování učitelů ředitelům. Ředitel naší školy rozhodně zaměstnancům odměny nedává. Pokud považujete za odměnu 3000 Kč na Vánoce téměř celému pedagogickému sboru, je to spíše k pláči. Přitom ve fondu odměn peníze jsou. Ředitel však požádal zřizovatele o přesunutí peněz do rezervního fondu. Takže učitelé odměny nedostali. Proto říkám, že pokud se učitelům mají dorovnat alespoň částečně platy na odpovídající úroveň vysokoškolsky placených profesí, pak jim to dávejme přímo do tarifů (tabulek). Osobně pobírám podle tabulek 24 000 Kč hrubého. 500 Kč mám za třídnictví, 1000 Kč za specializovanou pozici, 300 Kč osobní ohodnocení. Hypoteční poradkyně se mi vysmála a řekla, že v současné době na hypotéku nedosáhnu. Že si myslela, že učitelé berou tak 40 000 Kč. Smutná realita viďte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.