Školku každý rok nenajdou tisíce dětí, teď je 32.000 odmítnutých

pátek 2. června 2017 ·

V Česku se každoročně do mateřských škol nedostanou tisíce dětí. V tomto školním roce zařízení musela odmítnout 32.000 žádostí. Vyplývá to z vládní zprávy o rovnosti žen a mužů za loňský rok. "Počet odmítnutých žádostí o přijetí malých dětí do školek je velmi vysoký. ČR se stále ještě potýká s nedostatečnými kapacitami zařízení služeb péče o děti předškolního věku i přesto, že silné populační ročníky se začínají přesouvat do základních škol," uvádí vládní zpráva. Informuje ČTK.


Hana Hašková (soc.cas.cz)
Na péči o předškolní děti se dnes zaměřili experti na konferenci v Praze. Podle Hany Haškové ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR panuje v Česku kolem jeslí a školek několik mýtů. Patří mezi ně třeba to, že ČR si nemůže investice do školek dovolit či že české rodiny nemají o tuto péči zájem, uvedla socioložka. Zdůraznila, že Česko má největší propad zaměstnanosti žen u matek s malými dětmi. Obtížně hledají pro dítě opatrování, na rodičovské zůstávají dlouho.

"Řada západních zemí má větší podíl dětí v zařízeních, než tomu kdy bylo v socialistickém Československu," podotkla Hašková.

Pobyt ve školce také přispívá k úspěšnosti dětí ve škole, uvedl Julius op de Beke z ředitelství Evropské komise pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování. "Utrácíme spoustu peněz na veřejnou infrastrukturu, jako jsou nové silnice, ale kolik peněz věnujeme na péči o děti? Návratnost investic do silnic je 40 let, do předškolní péče deset let. Jsou důkazy, že se investice do dětí rychle vrátí," řekl.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.