Reakce ministerstva školství na údaje o růstu průměrné mzdy učitelů

pátek 2. června 2017 ·

Česká škola požádala ministerstvo školství o reakci na tvrzení serveru iDNES.cz, že průměrná mzda učitelů vzrostla v roce 2016 jen o 3,8%. „Uvedený údaj za učitele je nepřesný. Jedná se nejspíše o kategorii klasifikace CZ-ISCO, kód 23 - Specialisté v oblasti výchovy a vzdělávání, která zahrnuje nejen učitele, ale i další profese. Data vycházejí z tabulek ČSÚ dané publikace – viz soubory CSU_A10_2016 a za předchozí rok CSU_A10_2015). Jedná se tedy o zavádějící interpretaci údajů o platech učitelů,“ odpovídá ministerstvo. Přinášíme celou odpověď.

Navíc pro tyto údaje ČSÚ platí následující (viz úvod publikace): Strukturální mzdová statistika v současnosti vzniká jako sloučení výsledných databází výběrového šetření Informačního systému o průměrném výdělku MPSV (ISPV), které pokrývá mzdovou sféru, a administrativního zdroje Informační systém o platu a služebním příjmu (ISP) Ministerstva financí, který plošně pokrývá platovou sféru. Protože objem zjišťovaných informací v ISPV je rozsáhlý a šetření je pracné a nákladné, zejména pro menší podniky, provádí se jen u vzorku jednotek vybraných v zásadě náhodně na základě Registru ekonomických subjektů, přičemž pravděpodobnost výběru stoupá s velikostí jednotky....

Data jsou tedy ovlivněna především výběrovostí vzorku – nejedná se tedy v oblasti mezd o faktická čísla, ale o víceméně odhad.

Z našich dat vychází pro učitele regionálního školství následující:

Ze čtvrtletního výkazu vyplývá, že mezi roky 2015-2016 vzrostl průměrný měsíční plat učitelů (včetně řídících pracovníků, bez ohledu na zdroj financování, bez OPPP, všichni zřizovatelé) o 5,4 % (z 27 969 Kč na 29 487 Kč). Pokud se srovná 1. kvartál 2016 a 1. kvartál 2017, pak je nárůst o 6,1 % (z 27 134 Kč na 28 789 Kč).

Uvedení dat včetně řídících pracovníků v porovnání k průměrné mzdě v ČR je v pořádku. Tato průměrná mzda také není očištěna o průměrné platy vedoucích pracovníků.

Dále podotýkáme, že nárůst platů v průměru o „6+2 %“ není možné získat na základě údajů o průměrném platu v roce 2016 vůči průměrnému platu v roce 2015. Navýšení o 6+2 % proběhlo v září a tudíž ovlivnilo průměrný plat v roce 2016 jen z malé části. Skutečný dopad navýšení platů v září 2016 bude zřejmý z porovnání průměrných platů za rok 2017 vůči průměrným platům za rok 2015.

Údaj na iDNES.cz tedy hovoří o tom, jaký byl meziroční nárůst platů a mezd v kategorii klasifikace CZ-ISCO u zaměstnanců „Specialisté v oblasti výchovy a vzdělávání“, který je navíc založen na neúplných datech.


Text iDNES,cz naleznete zde
Publikace Českého statistického úřadu naleznete zde a zde 

2 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
2. června 2017 v 18:17  

Jediný možný komentář: #chucpe

Unknown řekl(a)...
3. června 2017 v 8:23  

Z daty se dá krásně čarovat. A při tom by stačilo dát relevantní data na stůl.
Buďto je ministerstvo nemá(k čemu pak všechny ty zprávy a hlášení ze škol jsou) nebo není schopno vznést dotaz na ministerstvo financí(to musí mít přehled o legálních příjmech všech občanů) nebo je tají.
Takže co je lepší. být za lempla nebo za lháře?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.