Právo: Nejen v Senátu, ale i ve vládě včera narazila ministryně školství Kateřiny Valachová

čtvrtek 1. června 2017 ·

Požadavek ministryně školství Kateřiny Valachové na navýšení školského rozpočtu o 550 miliónů korun z vládní rozpočtové rezervy ještě pro letošní rok smetl nový ministr financí Ivan Pilný (ANO) s tím, že na to nemá peníze. Žádost vláda neschválila. Podle informací Práva se ministr při jednání vlády, kterého se zúčastnil poprvé, rozčilil, že nemá kde brát prostředky navíc.


Kateřina Valachová
Pobouřilo ho prý také to, že ministryně nepřišla návrh sama obhajovat a poslala za sebe náměstkyni. Valachová tou dobou totiž zdůvodňovala zákon o kariérním řádu v Senátu, kde ale také nepochodila, protože senátoři zákon vrátili Sněmovně.

150 milionů korun žádalo ministerstvo na posílení kapacit mateřských a základních škol v okolí Prahy. 400 milionů mělo jít na posílení rozpočtu na inkluzi. Tady chybějí peníze proto, že původně se počítalo s tím, že děti s postižením a znevýhodněním budou podstupovat diagnózy podle nových pravidel v průběhu dvou let, tedy až do roku 2018. Jenže zájem o podporu podle nových pravidel je vysoký a podle aktuálních odhadů by všechny děti mohly mít nový posudek ještě letos.



Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. června 2017 v 7:34  

S posudky ohledně SVP dětí je to blábol, posudek mít rozhodně ještě letos všichni nebudou. A zase je tu snaha nejspíš zakrýt fakt, že inkluze je nesmírně drahá. Což se samozřejmě vědělo, ale psalo se, že drahé jsou speciální školy a inkluzí spíš ušetříme.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
1. června 2017 v 9:16  

Prostě výborně postavené projekty, že. Prodiskutované, ošetřené, finančně zajištěné, školství je priorita...

Eva Adamová řekl(a)...
1. června 2017 v 12:13  

Ono také zavádět inkluzi v době, kdy nám ve školách nahrazují populační ročníky o síle 120 000 žáků populační ročníky, které čítaly maximálně 90 000 žáků, je sebevražda. Už jen zvýšený počet žáků znamená zvýšené finanční náklady a myslet si, že v tu samou dobu získám ještě bůhví kolik miliard na pokrytí inkluze, byla velká naivita. A obávám se, že stejně naivní představa je ta o rapidním zvýšení platů učitelů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.