Jak dlouho ještě zůstane Kateřina Valachová ve funkci ministryně školství?

čtvrtek 1. června 2017 ·

Po včerejším neúspěchu v Senátu při prosazování kariérního řádu oznámila ministryně školství Kateřina Valachová, že chce o kariérní řád bojovat i ve sněmovně, a tedy zůstat nadále ve funkci. 9. května přitom podala demisi a včerejšek měl být tak jejím posledním dnem v pozici ministryně. Situace je ale nejasná: Prezident dal Valachové 10 dnů na rozmyšlenou, premiér trvá na rychlém jmenování nového ministra, navíc není zcela jasné, kdy se sněmovna bude zabývat kariérním řádem... A sama Kateřina Valachová se v rozhovoru pro Hospodářské noviny vyjadřovala krajně vyhýbavě.

Kateřina Valachová (repro ČT)
Hospodářské noviny citují prezidenta Miloše Zemana: „V neděli jsem paní ministryni řekl, že má čas na rozmyšlenou do doby, než se vrátím z Vietnamu a Kazachstánu, což je 10. června. Pokud si to nerozmyslí, jmenuji ministrem školství jejího náměstka Stanislava Štecha, jak navrhl premiér,“ uvedl Zeman. A dodávají, že Valachová tak získala čas na obhajobu kariérního řádu ve sněmovně na její schůzi přístí týden.

Deník Právo ale připomíná, že sněmovna se bude kariérním řádem zabývat nejdříve 27. června. „Vrácený zákon totiž musí dostat poslanci na stůl nejméně deset dní předem. Na schůzi příští týden se to už nestihne. Další plénum začne až 27. června,“ píše Právo.

Sama Kateřina Valachová v rozhovoru pro Hospodářské noviny mluví krajně vyhýbavě.

Demise se týkají tyto otázky a odpovědi:

Vy jste ale s prezidentem v neděli mluvila, takže musíte tušit, jestli vás chce ponechat ve funkci…

On mě seznámil s telefonním seznamem, kdo všechno nesouhlasí s demisí, a různými podporami, které mě vyzývají, ať demisi nepodávám. A pan prezident řekl, ať o tomto přemýšlím. Mně strašně záleží na tom, aby ministerstvo školství mělo v roce 2018 silný rozpočet, peníze pro učitele, kariérní řád. Já vůbec teď nemám myšlenky na to, co udělá premiér a prezident.

Ale přijme podle vás prezident návrh na vaše odvolání?

Prezident může samozřejmě učinit leccos, mě vyzval, abych přemýšlela o velké podpoře, kterou mám mezi lidmi.

Kdyby vás nechal na postu ministryně v demisi, jak se o tom zmínil jako o jedné z možností, jak byste reagovala? Obrazně řečeno, začala byste dupat a říkat, že trváte na své rezignaci?

Ministr v demisi je ministr, u něhož prezident přijme demisi. Já nevím, co udělá pan prezident.

A vy sama na něj budete naléhat, aby přijal návrh předsedy vlády na vaše odvolání, nebo byste spíš chtěla zůstat?

Já mám teď ale myšlenky úplně jinde, soustředím se na středeční projednávání kariérního řádu v Senátu. Teď záleží na krocích prezidenta republiky. Já to víc nebudu komentovat, co by měl nebo neměl udělat. Demise nedemise, mně záleží na tom, aby prošel kariérní řád. Pak možná začnu přemýšlet, co je dál, kde je rozpočet, jaký rozpočet předloží ministr financí Ivan Pilný. To jsou mé starosti.


Celý rozhovor naleznete zde
Citovaný text Hospodářských novin naleznete zde
Citovaný text z deníku Právo naleznete v jeho dnešním vydání

1 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
1. června 2017 v 15:52  

Dneska se mě dcerka ptala, kdo je ted ministr školství. Tak jsem ji řekl, že by mě to taky zajímalo. Nějaká paní tam ještě sedí, prý ale už nic nedělá, jen čeká aby mohla šmejdit po senátu, až se zase bude schvalovat ta fraška jménem kariérní řád. No člověk se nestačí divit. tak máme novou funkci ministr-neministr...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.