Batolata do školek. Dokdy zůstat doma s dítětem? Česko se s Evropou neshodne

středa 28. června 2017 ·

Téměř devět tisíc podpisů se během necelého měsíce sešlo pod peticí, která vyzývá ministra školství, aby změnil zákon. Jde o novelu školského zákona, kterou poslanci odhlasovali už před rokem, ale v praxi má platit až od roku 2020. Dává mateřským školám povinnost se vedle tří- až šestiletých dětí postarat i o děti dvouleté. „Já říkám ne, nedělejte to, do tří let se určuje 90 procent osobnosti, dítě potřebuje mámu a je nenahraditelná,“ vysvětluje pedagog Marek Hermann, proč petici adresovanou dnes už bývalé ministryni školství Kateřině Valachové se svým kolegou sestavil. Dvouleté děti podle něj jednoduše do školky nepatří. Reportáž přináší MF DNES.


Ne nepodstatnou část podpisů pod jeho petici přidaly učitelky mateřských škol, které se bojí toho, že se budou muset o dvouleté děti postarat za současných podmínek. To znamená ve třídách, kde se dvě starají o 28 předškoláčků.

Otázka, jestli dvouleté děti do školky patří, nebo ne, je specificky česká. Jen pár týdnů po tom, co se pod peticí, která by před nimi ráda dveře do školky zavřela, začaly objevovat první podpisy, uveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) svou zprávu o kvalitě předškolního vzdělávání.

Potvrzuje, že většina českých dětí zůstává doma minimálně do tří let věku. A konstatuje, že v tom je Česká republika vedle takových zemí, jako je Slovensko nebo Maďarsko, v evropských podmínkách naprostý unikát. V Evropské unii chodí do institucí, které se o předškolní děti starají, v průměru třetina dětí mladších tří let. V České republice je to méně než deset procent.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
28. června 2017 v 9:38  

ČŠI nechápe slovo "zásadní", ministerstvo slovo "unikát"... Co ti češtináři na školách dělají? :-)

Ještě smutnější je, že se k problému přistupuje hlavně s pohledem "dohlat a předehnat". Proto to možná OECD dělá...
Nebyl starý režim ještě na přelomu století kritizován za to, že zahnal děti do jeslí a matky do práce? A mimochodem, ty základy psychologie respektoval aspoň v tom ohledu, že v jeslích působily spíš zdravotní sestry než učitelky....

Jan Hučín řekl(a)...
28. června 2017 v 10:34  

Jestli je ČR unikát, Bohu díky za to.

Jiri Janecek řekl(a)...
28. června 2017 v 10:43  

"A konstatuje, že v tom je Česká republika vedle takových zemí, jako je Slovensko nebo Maďarsko, v evropských podmínkách naprostý unikát."

Mně jde jen o to, že jestliže je něco "vedle takových zemí jako Slovensko nebo Maďarsko", tak už to není ani obyčejný unikát, natož naprostý...
V implicitním odsouvání Slovenska a Maďarska 'mezi nějaký póvl na Balkán' se radši vrtat nebudu...

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. června 2017 v 11:17  

Sice mě již lehce dohání ten rakouský doktor od A. Přesto mám velmi dobře v paměti vryté argumenty z porevoluční doby. Jak jsme měli jesle a školky ,aby nás komunisti mohli lépe ideologicky ovládat už od dětství. Jak dítě patří k matce. Možná, kdyby Česká televize poskytla pár starých pořadů Sama doma, kde se to velmi hustě probíralo.
Takže opět ideologické kecy?
Kdy se dočkáme podobných hesel?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.