Martin Mikuláš: Centrální hodnocení slohů je správné. Učitelé na školách mají tendenci přidávat svým studentům body

neděle 11. června 2017 ·

„Cermat má nějaká statistická data, kterým se chce ideálně přiblížit. Pokud zpětně zjistí, že test, přestože byl odzkoušen, byl o něco snazší či obtížnější, mohl by na základě toho upravit klasifikaci. To není z hlediska testování nic neobvyklého. Ale pokud mluvíme například o angličtině, tak tam je hodnocení opravdu velmi mírné,“ říká v rozhovoru pro server Aktuálně.cz odborník na testování a maturity Martin Mikuláš.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Martin Mikuláš (linkedin.com)
To, že se hodnocení slohů vrátilo centrálním hodnotitelům, považujete za správné?

Ano, hodnotitelé procházejí poměrně náročným vzděláváním, jako ve všech ostatních systémech. Musí se vycvičit v tom, aby podávali stabilní výkony. Snaží se vybalancovat tu svou senzitivitu vůči hodnocení. Učitelé na školách sami mají tendenci přidávat svým studentům body. Může jim také chybět dostatečné srovnání vlastního hodnocení s ostatními hodnotiteli.

Pokud žák propadne kvůli nedodržení funkčního stylu, je to podle vás správné?

To je uplatnění takzvaného vetujícího kritéria. Student vybočil z formy. I to se objevuje u mezinárodních zkoušek, není to nic neobvyklého. Stejně by se postupovalo, kdyby student napsal vypravování, ale o úplně něčem jiném, než měl v zadání. Bylo by to podobné, jako kdyby měl student v matematice sečíst čísla 5 a 3, a on by ta čísla odečetl. Výsledek odčítání by měl správně, ale nedodržel zadání. Pokud měl student psát popis a napsal vypravování, tak to vlastně znamená, že provedl jinou operaci. Je to hodně zjednodušené, ale vlastně analogické. Jeho výkon by navíc nemohl být srovnáván s výkonem ostatních studentů, kteří zadání dodrželi. Ti by tak mohli být znevýhodněni.

Cermat je často kritizován za to, že zveřejňuje jen dílčí data z výsledků maturit a veřejnost ani odborníci z nich nemohou nic vyčíst. Takže třeba nevíme, v čem přesně chybují studenti z učňovských oborů, v čem chybují studenti gymnázií.

Pokud jde o zveřejňování, můžeme začít u testových zadání, která se letos řešila v souvislosti s přijímacími zkouškami. Testové úlohy jsou autorským dílem. Ani u cambridgeských zkoušek se nemohou testová zadání množit a publikovat. Chápu také Cermat, že nechce zveřejňovat testová zadání mezi jednotlivými termíny zkoušek.


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
11. června 2017 v 11:08  

Zdá se, že přinejmenším někteří CH mají zas tendenci body ubírat.

Jeden?!@? superobjektivní hodntitel? Ale no tak.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
11. června 2017 v 13:02  

No jo, jednodušší to být nemůže. Vždyť ono nejde o lidi, ale o procenta.

Simona CARCY řekl(a)...
12. června 2017 v 8:20  

...Bylo by to podobné, jako kdyby měl student v matematice sečíst čísla 5 a 3, a on by ta čísla odečetl....

Podobného postupu (nebo manipulace) se dopouští Botlík tím, že podobně pracuje se svými vyvzdorovanými daty a dokazuje si, že určitě došlo k bezprávnému jednání, o němž je ve svých představách přesvědčen. A jak mu vysvětlit, že nekoná správně, když dnes mnozí nevyžadují dodržení formy u zadání práce?
Vždyť maximální možný rozdíl mezi výsledky (v tomto příkladu) je přece jenom 10!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.