Ivan Pilný: Vůči požadavkům ministerstva školství na navýšení rozpočtu jsem skeptický

sobota 17. června 2017 ·

„Pozoruhodné je, že nejvíce neobsazených míst mají ta ministerstva, která dnes nejvíce křičí, že chtějí na příští rok z rozpočtu více peněz. Resort obrany má 1520 volných míst, resort vnitra 2719 míst, a resort školství dokonce 3045 míst,“ píše ministr financí Ivan Pilný v komentáři pro deník Právo o vyjednávání o podobě rozpočtu.

Pilný mimo jiné píše:

Ivan Pilný (psp.cz)
Druhou věcí, která mne v rámci přípravy rozpočtu zaráží, je rozpočtování a využití peněz na platy. Pro zjednodušení si představme, že určité ministerstvo má na papíře 1000 pracovních (resp. služebních) pozic. Obsazených je jich ale pouze 800, zbylých 200 je zrovna volných. Při přípravě rozpočtu se však počítá s tolika penězi, jako kdyby bylo celý rok obsazeno všech 1000 pozic.

Čistě pro zjednodušení si představme, že situace zůstane stejná celý rok a při závěrečném účtování má úřad stále 200 neobsazených pozic. Logika napovídá, že peníze rozpočtované na platy na těchto 200 míst nemohly být spotřebovány a zůstávají ve státní pokladně. Omyl! Úřad si peníze bere a jako vítané přilepšení je „rozpustí“ na odměny, bonusy a osobní ohodnocení zaměstnanců. Když jsem se kolegů ptal, kde chtějí na tyto odměny a osobní ohodnocení brát prostředky, až budou volná místa jednou obsazena, jen se usmívali.

Nechápal jsem proč, dokud jsem se nedozvěděl, že za posledních několik let narostl počet státních zaměstnanců na papíře o 31 tisíc. Řadu těchto míst se doposud nepodařilo obsadit, čemuž se v situaci rekordně nízké nezaměstnanosti nelze divit. Ovšem peníze na ně čerpají úřady okamžitě.

Pozoruhodné je, že nejvíce neobsazených míst mají ta ministerstva, která dnes nejvíce křičí, že chtějí na příští rok z rozpočtu více peněz. Resort obrany má 1520 volných míst, resort vnitra 2719 míst, a resort školství dokonce 3045 míst.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

15 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
17. června 2017 v 10:12  

A já jsem zas poměrně skeptická k tomu, že by učitelé na školách z těch peněz, které do resortu školství proudí na těch přes 3000 volných míst, viděli byť jen jednu ubohou korunu.

Unknown řekl(a)...
17. června 2017 v 10:26  

Já zas vidím jednu možnost jak vzniká tak kvalitní průměrný plat ve školství.
Když se dělí celková suma správným počtem, pak se učitelé diví.

BP řekl(a)...
17. června 2017 v 11:39  

Paní Adamová, jako byste nevěděla, že pro ministerstvo dostávají jiný měšec peněz než pro učitele! A z něj nelze přesypávat pro ten "plebs" dole.

Jiri Janecek řekl(a)...
17. června 2017 v 12:09  

Moc nechápu, co je zač těch 3045 volných míst... To je jako podle počtu dětí nějak spočítán počet učitelů, podle něj se nárokují peníze a ty se rozdělí mezi (x-3045) učitelů? Pak dost dobře nevím, jestli ten odhad je vůbec trochu směroplatný... Už kvůli tomu, že je to tak nějak počet na hraně chyby odhadu a taky jsou to místa u tisícovek zřizovatelů...

Nebo mluví o třech tisících papírových míst na ministerstvu a v organizacích zřizovaných ministerstvem? V tom případě moc nechápu, kde těch míst tolik může být. A celkově mi to přijde jako dost mimózní argument...

Ygrain řekl(a)...
17. června 2017 v 12:34  

No prostě: my jsme vám sice ty prachy slíbili, ale stejně je nedostanete.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
17. června 2017 v 16:03  

Tak tohle sesmolil současný ministr financí? Není trochu mimo? Aha ANO! Vůbec nevím o čem to je.

poste.restante řekl(a)...
17. června 2017 v 18:46  

Od člověka, který prohlásil, že prostředky vložené do vzdělávání je nutno chápat jako investice, jsem čekal trochu víc, nežli výmluvy.

Od ANO nečekám nic. ANO je Babiš.

tyrjir řekl(a)...
17. června 2017 v 22:50  

Všimli jste si, že pan premiér dnes na programové konferenci socdem prohlásil, že za pět let by měl být průměrný plat v Česku 40 tisíc korun? To je, nemýlím-li se, cca stejná částka, jakou slibuje ministryně školství učitelům. Tak na tohle se administrativně náročně plýtvají rozpočtové i dotační kariéroneřádní miliardy - jen proto aby si z toho někteří tam nahoře přilepšili a učitelé aby z toho měli jen víc práce a oči pro pláč?

Jakže se nazývala ta zvláštní metoda i forma boje s korupcí u našich předků?:)))

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
18. června 2017 v 5:47  

Logika napovídá, že peníze rozpočtované na platy na těchto 200 míst nemohly být spotřebovány a zůstávají ve státní pokladně. Omyl! Úřad si peníze bere a jako vítané přilepšení je „rozpustí“ na odměny, bonusy a osobní ohodnocení zaměstnanců. Když jsem se kolegů ptal, kde chtějí na tyto odměny a osobní ohodnocení brát prostředky, až budou volná místa jednou obsazena, jen se se usmívali...
...Pozoruhodné je, že nejvíce neobsazených míst mají ta ministerstva, která dnes nejvíce křičí, že chtějí na příští rok z rozpočtu více peněz. Resort obrany má 1520 volných míst, resort vnitra 2719 míst, a resort školství dokonce 3045 míst.
v

"Naivita" některých našich politiků je, myslím docela úsměvná. Ministr financí se například diví, že učitelů je v České republice stále ještě víc než vojáků a policistů a zřejmě mu ani moc nevadí, že jsou to nejhůře placení učitelé v rámci OECD.

Jestli si paní ministryně do zítřka nerozmyslí svou demisi a přijme-li tu demisi pan prezident, nebude už mít paní ministryně už moc příležitostí ministrovi financí jeho naivitu vysvětlit.

Unknown řekl(a)...
18. června 2017 v 10:36  

Já bych se vrátil k těm 3000 volných(tedy neobsazených) míst na školství. To se mi jeví jako nejzajímavější informace. Při platu 30 000 měsíčně je to 90 000Kč za měsíc. Ročně asi miliarda.
Kolik je tedy celkový počet zaměstnanců ministerstva? Kdyby jich bylo 3000 tak řeknu že jich je neúměrně mnoho.

BP řekl(a)...
18. června 2017 v 12:17  

Pane Vaňku, nějak mi ty Vaše počty nesedí. Nesekl jste se v nulách?

tyrjir řekl(a)...
18. června 2017 v 13:44  

30 tisíc hrubé mzdy znamená státní výdaj cca 40 tisíc Kč (navýšení výdaje o zdravotní a sociální pojištění zaměstnance placené zaměstnavatelem). Pan Vaněk se spletl nejen v těch nulách.

tyrjir řekl(a)...
18. června 2017 v 13:58  

MŠMT má tuším kolem jednoho tisíce zaměstnanců. Ty 3000 chybějících zaměstnanců se evidentně týkají celého resortu, což je celkem pakatel i vzhledem k jeho celkovému hrubému podfinancování:

Školství v České republice má cca 2/3 rozpočtové financování proti průměru OECD. Abychom se dostali na ten průměr, museli bychom školský rozpočet zvětšit o polovinu proti dnešku!

Pan ministr financí si myslím mohl tu číselnou demagogii zastírající skutečnou bídu vládní péče o školství odpustit. Podobně jako pan premiér a paní ministryně školství.


J.Týř

tyrjir řekl(a)...
18. června 2017 v 14:28  

PS ad Pan ministr financí si myslím mohl tu číselnou demagogii zastírající skutečnou bídu vládní péče o školství odpustit. Podobně jako pan premiér a paní ministryně školství.

Aby například během čtyř let dostalo české školství alespoň do oblasti průměru OECD, muselo by dostat minimálně o 60 miliard větší rozpočet (plus inflační navyšování). Tedy minimálně 15 miliard ročně. To je zbožné přání současné paní ministryně, kterému se současná vláda ani nepřiblížila. Přitom školám naložila další rozpočtové a administrativně náročné povinnosti s Inkluzí a Kariérním neřádem.

Paní ministryně by, myslím, svojí demisí neměla utíkat z boje o dobrý výsledek toho, co ve školství natropila.

Jiri Janecek řekl(a)...
18. června 2017 v 18:24  

No, já se obávám, že superhrubá mzda reálného českého učitele bude blíž těm 30 tisícům než čtyřiceti... Až na ty nuly v mezivýpočtu je ta skoro miliarda myslím správně.

Ale opravdu nechápu, jak může někdo přijít na číslo 3000 neobsazených míst - pokud by mluvil o učitelech v terénu - když zřizovatelé nenárokují peníze na tabulková místa učitelů, ale dostávají je podle počtu žáků... Je teda otázka, kolik zaměstnanců má MŠMT, ČŠI, NIDV a další...

I když je fakt, že v několika nedávných článcích o vzdělávání plácal pan Pilný také slušné kraviny, takže asi v tom jen pokračuje...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.