Hlavně příliš nemyslet. Originalita se u maturity necení, zjišťují studenti, kteří psali slohové práce z češtiny

pátek 23. června 2017 ·

Letos se o tom, jak velkou šanci uspět u maturitní písemky studenti měli, rozhodovalo právě při výběru tématu ještě více než vloni. Z těch, kdo se rozhodli psát referát, uspěl každý pátý. Z těch, kdo psali novinovou zprávu, musí k reparátu jeden ze sta. Přesto Cermat tvrdí, že zadání slohů (letos jich bylo deset) jsou srovnatelně obtížná. „Zkušenosti potvrzují, že průměrné úspěšnosti mezi jednotlivými zadáními se příliš neliší, maximální rozdíl v průměrném bodovém hodnocení je pouhých pět a půl bodu,“ říká tiskový mluvčí Cermatu Jan Pohanka. Reportáž přináší MF DNES.


Jenomže úspěch při maturitě se na počet bodů neměří. Důležitější je, kolik studentů uspěje a kolik neuspěje. Letos se nůžky mezi „lehkými“ a „těžkými“ tématy rozevřely opravdu do veliké šířky. Podle Oldřicha Botlíka z iniciativy Maturitní data – odtajněno byl vloni rozdíl mezi slohy, ze kterých propadlo nejvíce a nejméně studentů, dvě procenta. Letos to bylo 15 procent.

Po dvou letech, kdy slohy hodnotili pode pravidel od Cermatu učitelé přímo na školách, se slohové práce opět hodnotily centrálně. Cermat si od anonymního hodnocení slibuje objektivnější a vyrovnanější výsledky.

Jitky Ferencové z Walfdorského lycea v Praze se dotklo, že ji Cermat nejprve obvinil z toho, že svým studentům nadržuje, a potom ji požádal, aby slohy hodnotila pro něj. „Měla jsem v předešlých ročnících co dělat, když jsem hodnotila svých třicet slohů. Každý jsem četla třikrát a snažila se ho posoudit podle předepsaných kritérií. Letos jich na jednoho hodnotitele připadalo několik stovek, nedovedu si představit, jak si hodnotitel udržel odstup,“ zpochybňuje objektivitu nového modelu hodnocení učitelka češtiny.

Počet odvolání proti hodnocení maturitních písemek, které řeší krajské úřady, výrazně narostl. V Praze požádalo o přezkum této části maturity 239 studentů, vloni jich bylo 74. Stoprocentní nárůsty odvolání zaznamenali také v Plzeňském kraji nebo na Vysočině.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.