České děti rozumí podnikání i tomu, jak ušetřit. Jednoduché počty jim ale dělají problém

středa 7. června 2017 ·

Finanční gramotnost se na základních školách povinně vyučuje teprve od září 2013. České děti přesto docela dobře rozumí tomu, jak funguje podnikání nebo na čem lze v rodině ušetřit. Problémy ale mají s jednoduchými početními úlohami. Informují Hospodářské noviny.


Spočítat aritmetický průměr není nic těžkého. Poznat, že slovní úloha tázající se na cenu za kilogram směsi oříšků chce po žákovi jen tento jednoduchý výpočet, ale dokázalo jen něco přes polovinu žáků devátých tříd. A není to výjimka. Dětem v podstatě chybí základní matematické uvažování. Dobře si nevedly ani s příkladem, v němž měly zjistit, kdy cena zboží klesla na dvě pětiny původní hodnoty či níže. Ukázaly to výsledky testů ekonomických dovedností společnosti Kalibro, kterých se zúčastnila stovka základních škol v Česku. Celková úspěšnost žáků byla 64,4 procenta.

Nedostatky v používání formálních matematických postupů a porozumění základním pojmům, jako je práce s celkem a jeho částmi, ukázaly i jednotné přijímací zkoušky, které byly letos pro všechny zájemce o střední školu s maturitou povinné. „Žákům devátých tříd dělala problémy práce s celkem. Neuměli poznat, o kolik je nějaká část větší než druhá. Pletou si pojmy jako o polovinu víc či dvakrát víc. Kromě toho pohořeli na slovních úlohách. Porozumět jim je pro žáky historicky nejtěžší,“ popsal výsledky Jiří Zíka, ředitel Cermatu, který zkoušky připravuje.

V těchto úlohách, kde je potřeba spíše se zamyslet a vyhodnotit nějaké širší souvislosti, uspěli žáci lépe.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. června 2017 v 8:09  

"České děti přesto docela dobře rozumí tomu, jak funguje podnikání nebo na čem lze v rodině ušetřit."

Jakpak jste na to přišli?

Jiri Janecek řekl(a)...
7. června 2017 v 8:12  

Tak myslím, že tohle mají české děti společné s ekonomickými experty z televize, kormidelníky společnosti či vrcholovým managementem nadnárodních korporací...
Čest výjimkám.

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. června 2017 v 10:57  

A celý národ pak rozumí vzdělávání. Alespoň to tak vypadá, když je nějaká debata o školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.